NADAJMO SE BLAGOJ ZIMI / Poskupljuje grijanje u šest hrvatskih gradova: 'Korekcija cijene je neizbježna, troškovi su višestruko porasli'

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

U ovom se trenutku pripremaju podloge za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije

2.6.2022.
21:55
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Stanovnicima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića poskupljuje grijanje, javlja HRT. HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrijevne sezone povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. Troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom višestruko su porasli, ali još nisu poznate nove tarife.

HEP je poskupljenje objasnio izjavom da su posljednji put ove cijene mijenjali prije 10 godina, a od tada su ulazni troškovi višestruko porasli, kao primjerice veleprodajna cijena plina - za čak 1500%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MORAM BITI ODRJEŠIT' /

Marić otkrio imamo li novca za plin za iduću sezonu grijanja: 'Ta nesigurnost i strah, to uzimamo ozbiljno'

Image
'MORAM BITI ODRJEŠIT' /

Marić otkrio imamo li novca za plin za iduću sezonu grijanja: 'Ta nesigurnost i strah, to uzimamo ozbiljno'

'To je neizbježno'

“Uzevši u obzir nastavak rasta troškova poslovanja, korekcija cijena toplinske energije je neizbježna. S tim ciljem, u ovom se trenutku pripremaju podloge za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije”, kažu u HEP-u. 

O novim cijenama nema detalja, samo nagađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovom slučaju možemo govoriti o tome da je cijena energenata s kojim se proizvodi ta toplinska energija skočila i do pet puta više nego prošle godine u ovom periodu tako da možemo reći da bi ona trebala biti opravdana”, kaže Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

'Bit će još gore'

Građani su već u panici. “Bit će situacija još gora zato što je vlada u veljači smanjila taj PDV na grijanje pa se cijena trebala smanjiti. Sad ako dolazi poskupljenje izgubit će se taj efekt, kao što je bilo i s poskupljenjem hrane i onda se ljudi javljaju očajni i razočarani”, rekla je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo