'BORIMO SE PROTIV TSUNAMIJA POSKUPLJENJA' / Skočile cijene više od 5000 proizvoda; Iz trgovačkog lanca poručuju: 'Cijene pojedinih artikala rastu čak do 72 posto!'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Istaknuli su da se u kompaniji 'svakodnevno bore protiv tsunamija poskupljenja s ciljem da ih za svoje kupce što više minimaliziraju ili što je duže moguće odgode primjenu poskupljenja'

3.1.2022.
22:30
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Među trgovačkim lancima koji su se suočili s povećanim cijenama svojih dobavljača je i Spar Hrvatska, gdje su za čak 5000 proizvoda koje nude na policama svojih trgovina njihovi proizvođači i dobavljači povisili su cijene, piše Jutarnji list.

"Proizvođači i distributeri su nam od kolovoza prošle godine do sredine prosinca poslali pet puta više novih cjenika s višim cijenama nego u istome periodu 2020. Točnije, za više od 5000 artikala proizvođači su povisili cijene, a cijene pojedinih artikala rastu čak do 72 posto“, navode u Sparu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVAJTE DOK MOŽETE... /

Mislili ste da su cijene skočile? Uskoro će poskupjeti Hrvatima omiljena namirnica i to bi mnogima moglo teško pasti

Image
UŽIVAJTE DOK MOŽETE... /

Mislili ste da su cijene skočile? Uskoro će poskupjeti Hrvatima omiljena namirnica i to bi mnogima moglo teško pasti

Istaknuli su da se u kompaniji "svakodnevno bore protiv tsunamija poskupljenja s ciljem da ih za svoje kupce što više minimaliziraju ili što je duže moguće odgode primjenu poskupljenja".

Poskupljenje nakon rasta cijena energenata

Spomenuti opći napad na cijene i tsunami poskupljenja u domaćim trgovinama uslijedio je nakon rasta cijena plina i struje na svjetskim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom koraku rast cijena energenata potjerao je prema gore cijene prijevoza, skladištenja i distribucije kako sirovina za prehrambenu industriju, tako i gotovih proizvoda. Poskupjele su i same sirovine za prehrambenu industriju zbog povećane potražnje i tržišnih manjkova uzrokovanih poremećajima u dobavnim lancima.

Hrvatska narodna banka u prosinačkim je makroekonomskim projekcijama za 2022. stala iz procjene kako će inflacija u ovoj godini iznositi 2,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'U DOBROJ SMO POZICIJI' /

Struja ove godine neće poskupjeti, a sljedeće bi mogla, ali manje nego u drugim zemljama: Uvodi se jedna novost

U Narodnoj banci izrazili su bojazan kako bi inflacija u ovoj godini mogla biti i veća od 2,4 posto zbog neizvjesnosti oko cijena energenata na svjetskom tržištu, ali i očekivanog porasta potrošnje na domaćem tržištu uslijed očekivanih pozitivnih kretanja BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo