Dvorac od 2000 kvadrata / Posjetili smo Kulmerove dvore: izgleda da su spremni za prodaju, a Hrvatska za novog gazdu

Ivica Todorić strastveni je lovac, a u Moslavini ima i svoje lovište. Ali ako lovac uskoro postane lovina tu će ga teško uloviti

28.9.2017.
22:40
VOYO logo

Pad kuće Todorić dosta dobro oslikava sama kuća Todorić. Kulmerovi dvori, središte dinastije, već sad izgledaju zapušteno, trava nepokošena, a više od svega govori  poštanski sandučić. Na njemu više nema imena Todorić. Kulmerovi dvori izgleda da su spremni za prodaju a Hrvatska je spremna za novog gazdu. 

Podno Medvedgrada nalazi se još jedna stoljetna utvrda - Kulmerovi dvori gdje stoluje gazda Ivica Todorić. No, on već neko vrijeme nije viđen na obroncima Medvednice. Imanje djeluje pomalo zaputšeno. Paučina i visoka trava, pokošen je samo dio oko dvorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedi ovdje kažu kako livada ispod dvorca nije košena gotovo godinu dana. Dakle, može se vidjeti kako je sve zarašteno. 

Na spomen susjeda Ivice, svi u Šestinama odbijaju pred kameru. Suprugu Vesnu vidjeli su neki dan na kiosku, a kažu kako su prije nekoliko dana vidjeli šlepere koji iz dvora odvoze namještaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićev dvorac čuvaju, uz zaštitare, i dva psa. Nisu baš nešto pretjerano agresivni. Ovaj ovdje je vajmarski ptičar, a pokraj leži zlatni retriver. Ne djeluju kao da su pravi psi čuvari. 

Na sporednom ulazu natpis koji treba čuvati pse, a ne kuću. U dvorima su danas bili uži članovi Todorićeve obitelji, dok se za njega pretpostavlja da je na potezu Beograd - London. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane isto zapušteno, dječje igralište nalazi se tik do glavnog ulaza i ono je još uvijek uređeno. Bazena nema nigdje, za pretpostaviti je da se nalazi na natkrivenom, što je i logično jer bi se Todorići u njemu inače mogli kupati samo u doba kad su vrijeme ionako provodili na jahti ili Smokvici. Tu tezu potvrđuje i satelitska snimka.

Na poštanskom sandučiću nema papirića s prezimenom, kao da čeka neko novo. Kulmerovi dvori zasigurno su jedna od najvrijednijih nekretnina u Hrvatskoj. I ono što je najvažnije na njoj trenutno nema nikakvih zabilježbi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvorac od 2000 kvadrata, na cirka 35 tisuća kvadrata zemljišta to je nešto što ne postoji, što je jedinstveno i teško je uopće procijeniti koliko takva nekretnina tržišno vrijedi. Teško ju je s bilo čime usporediti jer tako nečega nema na tržištu. Kad pričamo o vrijednosti, maksimum je teško odrediti, a minimum, pa vjerojatno ne ispod nekih 10-ak milijuna eura", izjavio je Boro Vujević, stručnjak za nekretnine

Iz dvora puca predivan pogled na Zagreb, a od znatželjnih pogleda bi uglavnom trebali biti zaštićeni šumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok mi pokušavamo snimiti koga ima na Todorićevu imanju, istovremeno snimaju i oni nas. Jer je cjelokupno imanje pokriveno videonadzorom. Kamera je postavljena čak i kućicu za ptice. 

Na obronku imanja je i lovačka čeka. Ivica Todorić strastveni je lovac, a u Moslavini ima i svoje lovište. Ali ako lovac uskoro postane lovina tu će ga teško uloviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo