nezadovoljni i ekološki aktivisti / Posječeni stoljetni čempresi oko Arene, građani zapalili svijeće: 'Zašto nas nitko ništa nije pitao?'

Facebook je prepun komentara protiv gradske uprave. A nezadovoljni su i ekološki aktivisti

17.2.2019.
8:00
VOYO logo

Uz Split, posljednji primjer dolazi iz Pule gdje je srušeno sedam stoljetnih čempresa nedaleko od Arene. Ljutiti Puljani vlastima zamjeraju što ih nikada ništa ne pitaju. Stablima su u spomen zapalili lampaše.

Sedam svijeća zapalili su Puljani - po jednu za svaki od sedam stoljetnih čempresa koji su, kažu, nestali preko noći. 

''Tuga i žalost - otkad sam dijete tu prolazim i to su stabla koja su tu cijeli moj život i mogli su nas bar pitati što s njima'', kaže Puležanka Sara Rajić, a Tanja Črneka dodaje: ''Najžalosnije je u cijeloj priči što se nitko nije konzultirao s građanima, znači građani apsolutno nemaju nikakvog prava glasa''.

Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna konzervatori drže u ladici od 2012. Radove nadzire Arheološki muzej Istre koji tvrdi da je njihov cilj - bolja vizura pulske Arene pa tako ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo kaže: ''Vizura je bila na čempresima koji su bili u lošem stanju, dva su bila i suha tako da je sad jednostavno vizura na amfiteatru. Amfiteatar je puno bolje istaknut nego što je istaknut bio prije''.

Facebook je prepun komentara protiv gradske uprave. A nezadovoljni su i ekološki aktivisti pa tako Irena Burba iz Zelene Istre ističe: ''Mislimo da prilikom planiranja bilo kakvog građevinskog projekta treba uzimati postojeće stanje u obzir. Ta stabla treba uzeti u obzir i prilagoditi projekt njima, a ne sjeći sve pred sobom da bi se izvršilo neki građevinski projekt''.

Tvrde kako su u prošlosti ponekad uspjeli s Gradom pronaći kvalitetan dogovor kojim bi sve strane bile zadovoljne pa nije jasno zašto gradska vlast to ne usvoji kao standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo