SOCIJALDEMOKRAT / Posavec Krivec: 'Treba omogućiti da istospolni parovi mogu posvajati djecu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Registar potencijalnih posvojitelja upisano je 960 zainteresiranih, a u Hrvatskoj trenutačno ima 188 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje. Prošle godine bilo je 196 posvajanja a ove godine 137 što su najbolji rezultati u posljednjih deset godina

10.11.2023.
13:54
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec (Klub Socijaldemokrati) u povodu Svjetskog dana posvojenja pozvala je u petak da se posvajanje djece omogući i istospolnim parovima.

Obiteljski zakon trebao bi osigurati jednako pravo na posvojenje za sve parove bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, kazala je Posavec Krivec u slobodnom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelogično je da istospolni parovi ne smiju posvajati djecu a mogu udomljavati, dodala je.

Image
WOW /

Povijesna promjena za Vatikan? Papa prvi put predložio mogućnost blagoslova u istospolnim zajednicama

Image
WOW /

Povijesna promjena za Vatikan? Papa prvi put predložio mogućnost blagoslova u istospolnim zajednicama

Posavec Krivec pita kako nakon presude Visokog upravnog suda, prema kojoj istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za posvojitelje, ta odredba još nije zaživjela u obiteljskom zakonodavstvu i zašto se vladajući na to oglušuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog pravima istospolnih partnera za posvajanje idu i prakse Europskog suda za ljudska prava, istaknula je.

"Socijaldemokratima je prioritet da djeca bez adekvatne roditeljske skrbi budu deinstitucionalizirana i da im se osigura topli dom, skladan obiteljski život i kvalitetna briga i skrb neovisno jesu li pritom roditelji otac i majka, ili dvije mame i dva tate”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Registar potencijalnih posvojitelja upisano je 960 zainteresiranih, a u Hrvatskoj trenutačno ima 188 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje. Prošle godine bilo je 196 posvajanja a ove godine 137 što su najbolji rezultati u posljednjih deset godina, navela je zastupnica Socijaldemokrata .

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) upozorila je u slobodnom govoru da se "sisačka rafinerija uništava bagerima" unatoč obećanjima premijera Andreja Plenkovića da će se održati, proizvoditi bitumen, otvoriti logistički centar, graditi biorafinerijsko postrojenje itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Stvarnost je puno tužnija i sumornija, rafinerija odlazi u staro željezo”, ustvrdila je Peović.

Pritom je prozvala i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji je, kako je kazala, za uništavanje rafinerije nagrađen pozicijom u HNB-u i plaćom od preko pet tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vesna Vučemilović komentirala posvajanje djece iz stranih zemalja

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo