POSLA NEMAJU, NITI GA ŽELE: / "U 5 dana nisam uspio naći 100 radnika za Njemačku"

Image
Foto: Pixsell, Marijan Sušanj

"Pet punih dana hodam po Imotskom, po Imotskoj krajini, tražim građevince, elektrotehničare, vodoinstalatere, vozače, knauf-gips majstore, tapetare i soboslikare.

10.8.2015.
14:10
Pixsell, Marijan Sušanj
VOYO logo

Dio je to jadikovke Milana Katanušića, predsjednika Zajednice Imoćana u Mainzu, koju je prenijela Slobodna Dalmacija.

Katanušić je u četvrtak ujutro ispraćao treću grupu Imoćana koji su u zadnjih tjedan dana krenuli na rad u Njemačku. Nije zadovoljan jer nije uspio naći dovoljan broj radnika koji su "naručili" poslodavci u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boga mole da ne odu"

"Triba nan odma nji stotinjak, a ja san uspio nać svega tridesetak. Stavili smo obavijest na Radio Imotski s mojin brojevima mobitela, obilazin kafiće i animiran ljude, govorin in da u Mainzu imaju siguran i posa i smještaj. Nije to ka prije četrdeset i više godina kad su naši spavali po barakama i željezničkin postajama. Imamo kuće koje smo iznajmili, uredne, s grijanjen, klimon, sanitarnin čvorovima.

Moran nać još sedandesetak radnika, nadan se da ću uspit, da ću zadovoljit trenutačnu potražnju koja je poslana našoj zajednici od poslodavaca. Kako su se Imoćani pokazali ka uredni i vridni radnici, a u godinu dana samo u naš Mainz došlo ih je 330, poslodavci samo nji traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, evo, razgovara san s mnogima. Većina nji se nećka. Išli bi, ali, kažu, neka prođe Velika Gospa, pa će onda. E, ali meni tribaju odma! Ma, prijatelju, vidin ja da ima oni koji bi na ričima išli, a Boga mole da ne odu. No, to je već njijov problem, priča Katanušić a prenosi Slobodna Dalmacija.

Više voli praznike i djevojku

27 godišnjeg Imoćanina, koji ima završenu obrtničku školu ali nema posla, priznaje, u odlasku koči djevojka i praznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma, radio bi ja, to je neupitno. Iću sigurno, ali, eto, odgodio san. Iman curu i rekli smo Veliku Gospu provest zajedno. Zaljubljen san, jesan, priznan, i ja i ona, i sad me odma zovu u Mainz na posa. Čim prođu praznici, evo me, jer u Imotskon neman posla, a teško se može živit", iskren je mladić.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo