Portugal 2004.

Image

Grci su u turnir ušli kao potpuni autsajder, no kada su zaplesali 'sirtaki' po notama njemačkog lisca Otta Rehhagela, koje je njihovu obranu doveo do savršenstva, suparnici su redom padali sve do naslova. Da, igrali su 'ružan' nogomet, ali su zasluženo uzeli kantu.

20.5.2012.
21:00
VOYO logo

Uoči starta kontinentalne smotre u Portugalu svi su samo pričali o nogometnim zvijezdama koje bi mogle zablistati ili reprezentacijama koje su favoriti za naslov. Nitko nije mogao niti naslutiti kakav će biti konačni rasplet.

Grci su u turnir ušli kao potpuni autsajder iako su mogli smetnuli s uma da su u kvalifikacijama, nakon što su izgubili prve dvije utakmice, ostvarili šest pobjeda u nizu bez primljenog pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčki nogometaši su nogometni 'sirtaki' plesali po notama jednog Nijemca. Otto Rehhagel, prekaljeni stručnjak s pedigreom trenera bayerna i Werdera, uštimao je grčki orkestar po pobjedničkim notama - čvrsta, gotovo neprobojna obrana te u napadu 'daj što daš'.

Image
Foto: espnfc.com

Drugi put na europskim prvenstvima zaigrala je i Hrvatska predvođena izbornikom Otto Barićem. Skupina nije bila lagana, no Švicarci u prvom kolu trebali su biti tek predjelo za nogometne poslastice - Francusku i Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvedba Barićevih trupa bila je daleko od švicarskog sata, pa je mršavi remi (uz nikad prežaljenu gredu Ivice Olića) odredio sudbinu Hrvata. Unatoč sjajnoj predstavi protiv aktualnih europskih prvaka, bolje od remija (golovi Rapaića i Prše) 'Vatreni' nisu mogli izvući protiv Francuza.

Protiv Engleske je Barić izveo već legendarnu postavu sa šest stopera, kapetanom Borisom Živkovićem u veznom redu i gomilom propuha otraga. Proslavili smo Waynea Roooneyja i popili od Gordog albiona četiri laka komada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to su vrijeme Grci lomili sve po redu - Francuze u četvrtfinalu fanatičnom obranom i učinkovitim Angelosom Charisteasom, a Češku u polufinalu 'srebrnim golom' Traianosa Dellasa u 105. minuti.

Image
Foto: Pixsell

U finalu na stadionu Luz nabrijani domaćini, koji su na otvaranju turniru u Portu izgubili 2:1 upravo za grčkih nogometaša, čekali su osvetu. No, Grci su imali drugačije planove i u 57. minuti 'zlatnim čelom' Angelosa Charisteasa uzeli pobjedu i senzacionalni naslov prvaka Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOMČAD PRVENSTVA:

  1. Petr Čech (Češ)
  2. Traianos Dellas (Grč)
  3. Ricardo Carvalho (Por)
  4. Georgios Seitaridis (Grč)
  5. Gianluca Zambrotta (Ita)
  6. Maniche (Por)
  7. Pavel Nedved (Češ)
  8. Theodoros Zagorakis (Grč)
  9. Milan Baroš (Češ)
  10. Cristiano Ronaldo (Por)
  11. Wayne Rooney (Eng)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Baroš (Češ) - 5

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo