RTL ekskluzivno doznaje / Porezni USKOK češlja osam inozemnih računa s kojih bi se u proračun moglo vratiti čak 50 milijuna kuna

Otkrivamo dokle je u svojim istragama po inozemnim računima došao porezni USKOK i njegova načelnica Ana Dorić Škeva

2.7.2015.
22:38
VOYO logo

Tzv. porezni USKOK počeo je s radom prije godinu dana, a obučavali su ih najbolji utjerivači poreza na svijetu - američka porezna uprava. Inspektorima poreznog USKOK-a dostupne su sve baze podataka u Hrvatskoj, svi računi, kako domaći tako i inozemni. 

Još uvijek utvrđuju tko je vlasnik i jesu li plaćeni svi porezi na prihod koji se nalazi na najvećem deviznom računu koji su otkrili, onaj u talijanskoj banci Intesa koja je vlasnik Privredne banke Zagreb gdje se nalazi 767 milijuna kuna ili više od 100 milijuna eura jednog hrvatskog građanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, ne čudi nervozna reakcija predsjednika uprave Privredne banke, BožePrke, koji je nedavno upravo zbog istrage koju također vodi porezni USKOK, verbalno napao ministra financija BorisaLalovca.

Prka je danas priznao da ima račun u stranoj banci, ali i da su na njega uredno plaćeni svi porezi i davanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za svu imovinu koju je g. Prka stekao svojim dugogodišnjim radom postoje dokazi o njenom porijeklu, a jedini inozemni račun je onaj na koji prima dio dohotka sukladno pravilima matične banke, ECB-a i HNB-a, te uredno izvršava i podmiruje sve svoje obveze u Republici Hrvatskoj", priopćeno je iz PBZ-a.

Je li on taj bankar koji je grubo napao ministra Lalovca, što je on shvatio kao prijetnju i prijavio ga USKOK-u? RTL Direkt je otkrio da se upravo radi o Boži Prki, no Lalovac nije htio prozivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim govoriti o imenima, niti želim da ovaj događaj zaoštrava odnose s bankama. Izrečeno na tom sastanku shvatio sam kao trenutak slabosti i zato neću o imenima", rekao je Lalovac. 

Ako je šef PBZ-a zatajio porez preko granice, to bi se uskoro moralo saznati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pronalasku mogućih utaja poreza sudjeluju agenti tajne službe i takozvani porezni USKOK iz Samostalne službe za otkivanje poreznih prijevara. Oni svoje sumnje šalju USKOK-u koji ih, ako su osnovane, proslijeđuju policiji. A onda znamo što slijedi dalje.

"Imamo pristup gotovo svim bazama podataka, imamo direktne linije s USKOK-om i DORH-om i sa Uredom za spriječavanje pranja novca. Mogu samo reći da je riječ o milijunskim iznosima", rekla je gostujući u RTL-u Direkt AnaDorićŠkeva, načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezne provjere nisu ništa izvanredno - to se odavno moralo strogo provoditi. 

"U posljednje dvije godine dok sam još bio ministar počele su te istrage s pjevačima, nogometašima i nekim poduzetnicima. Ali očito je da tu treba ozbiljnih poslova od strane Porezne uprave i odgovornost Porezne uprave, a ne da se šire priče bez osnove", rekao je bivši ministar financija SlavkoLinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL ekskluzivno doznaje da porezni USKOK upravo češlja osam inozemnih računa s kojih bi se u proračun moglo vratiti čak 50 milijuna kuna. Za utaje velikog kalibra, za kakve se primjerice istražuje braćuMamić, potencijalne su kazne velike.

"Bez obzira da li je porez utajio neprijavljivanjem ili je eventualno umanjio svoje porezne obveze, i ako pribavi korist za sebe koja premašuje 20 tisuća kuna, onda je to kazna od pet godina zatvora. Ali ako ta pribavljena korist premaši 600 tisuća kuna, onda je to i 10 godina zatvora", objasnio je odvjetnik RajkoMlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pak veći broj ljudi organizirano taji poreze, tada objedinjena kazna zatvora može biti još veća jer time ih USKOK automatski svrstava u zloglasne kriminalne organizacije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo