Porezna uprava se osvećivala odvjetniku, spasio ga Ustavni sud!

Kolumnist Lidera Ivica Grčar sinoć u Dnevniku 3 HTV-a otkrio je slučaj u kojem se Porezna uprava odlučila osvetiti jednom odvjetničkom društvu protiv kojeg je izgubila spor.

9.11.2012.
13:22
VOYO logo

Kako je objasnio Grčar, u upravnom postupku u Hrvatskoj postoje dva stupnja - u prvom vam poreznik određuje porezno rješenje, a onda vi ulažete prigovor službi za žalbe Ministarstva financija. "Ta vam služba uglavnom kopi-pejsta prvo rješenje", kaže Grčar pojašnjavajući kako to znači da se na rješenje poreznika u prvom stupnju žalite njegovom kolegi u drugom stupnju. U nastavku priče najbolje pali ona "plati pa se žali", kaže Grčar, nakon čega se tek građanin može početi suditi. Slijedi Upravni sud, pa Ustavni sud, a za sud za ljudska prava u Strasbourgu se kvalificirate kada ispunite sva domaća pravna sredstva.

Grčar ima čak tri postupka koja vodi pred Europskim sudom za ljudska prava. Među njima je jedan postupak protiv porezne uprave kojoj je već platio svoj dug, no na tužbu se odlučio, kaže, jer "u cijelom postupku pred Upravnim sudom nijednom nije saslušan, niti je dobio priliku predlagati dokaze". "Čak je i odluka suda donijeta na tajnoj sjednici. Mislim da je Hrvatska još jedina u Europi koja je imala tajne sjednice suda", ispričao je Grčar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar je dobio također i jednu ustavnu tužbu gdje je Ustavni sud RH presudio u korist oštećene strane. Radi se, kaže, o dva spora. U jednom je tvrtki nezakonito razrezan porez, tvrtka je pokrenula sudski postupak i sud je donio odluku da porezna uprava tvrtki mora isplatiti sto milijuna kuna naknade štete.

"Onda je u znak odmazde prema tom odvjetniku krenula osveta iz Porezne uprave. Čovjek se tužio Upravnom sudu, no tamo je prepisano sve prvostupanjsko od poreznika, odnosno pristrano u korist Porezne uprave", ispričao je Gračar. Odvjetnički ured u konačnici je spasio Ustavni sud koji je donio odluku da Poreznoj upravi "nije bio cilj zakonito razrezati porez nego djelomično anulirati pravomoćno izgubljenu parnicu i osvetiti se parničnom protivniku koji ga je pobijedio i to pod cijenu zakonitosti upravnih akata i presude upravnog suda RH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je donesena u korist odvjetničkog društva, no to je samo jedan slučaj, kaže nam kolega Grčar, pitajući se što može očekivati u takvoj situaciji jedan pravno neuki pojedinac.

"Činjenica da je Upravni sud pristran u korist države, a to je jedino mjesto gdje se mogu kontrolirati zakonitost postupanja državne uprave u RH, je zastrašujuće", komentirao je Grčar, dodajući da za onih 100 milijuna kuna za koje je oštećena država u Poreznoj upravi još nitko nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo