Margrethe Vestager / 'Porezna Lady' za RTL otkrila što misli o tehnologiji i jednakosti: 'Muškarci bi trebali imati veća prava'

Najsjajnija zvijezda Junckerove Komisije, a sada u Komisiji Ursule van der Leyen: 'Misija je Europu pripremiti za digitalno doba'

11.1.2020.
17:57
VOYO logo

Zovu je Porezna Lady, strah i trepet je za divove koji bježe od plaćanja poreza u članicama EU-a. Margrethe Vestager poručuje da je budućnost sada i davno je počela.

Bila je i kandidatkinja za čelo Europske komisije, a sada je izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalnu Europu. S njom je razgovarala RTL-ova reporterka Leona Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za RTL je otkrila gdje treba uložiti više napora te može li se govoriti o 5G mreži. 

"Nije sve u dostupnosti interneta jer kad imate fizičku infrastrukturu, onda je sve na infrastrukturi u vašoj glavi o kojoj ovisi gdje vidite prilike, gdje se koristite novim načinima povezivanja. Svi bismo trebali razgovarati o 5G, ali prije nego što dođemo do toga, vrlo je važno početi, koristiti prilike koje već imamo s 3G, posebno s 4G", rekla je izvršna potpredsjednica EK za digitalnu Europu Margrethe Vestager

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsjajnija zvijezda Junckerove Komisije, a danas u Komisiji Ursule van der Leyen. Misija joj je: pripremiti Europu za digitalno doba.

"Skloni smo biti previše negativni jer kad vidimo američke divove, kažemo: 'Ovo su goleme tvrtke!' Onda previdimo da Europa ima puno toga što može ponuditi kad dođe do 'business to business' poslovanja. U Europi imamo brojne startupove koji su odlični kad je riječ o umjetnoj inteligenciji. Na području zdravstva Europa je jako razvijena u ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo biti uspješni ako se ne koristimo tehnologijom"

Nakon što obavite rentgensko snimanje morate čekati na pretrage. To je vrlo stresno razdoblje i za vas i za vašu obitelj. I ovdje tehnologija može pomoći da dobijete dijagnozu puno, puno brže", rekla je Vestager.

Donald Trump prozvao ju je Porezna Lady. Bori se za oporezivanje digitalnih divova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne možemo imati svjetsko rješenje, onda imajmo europsko rješenje. Jednostavno, nije pošteno da mnoga poduzeća plaćaju taj porez", kazala je.

Objasnila je i kako je to sve povezano s Europskim zelenim planom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo biti uspješni u Europskom zelenom planu ako se ne koristimo tehnologijom. Jer tehnologija nam omogućava kontrolu potrošnje vode i struje. Samo dok sjedite na kauču i gledate film, to troši mnogo struje. Govorim svojoj djeci: ne možete gledati Netflix sami. Morate ga gledati sa svojom majkom jer ćemo tako na kraju podijeliti račun za struju", pojasnila je Vestager.

Majka je triju kćeri i dio Komisije koja prvi put u povijesti na čelu ima ženu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako važna prekretnica, ali mislim da je i dobra ilustracija koliko još posla imamo jer nam je trebalo ovoliko dugo da dođemo do ovoga. Još postoji nejednakost u moći, nejednakost u plaći. Ali kad govorimo o jednakosti u roditeljstvu, mislim da bi muškarci trebali imati veća prava. Tako da je ovo borba i muškaraca i žena za uravnoteženiji svijet", zaključila je. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo