ODNOSI I SURADNJA / Trgovinska razmjena Hrvatske i Kosova: Potencijal za nove iskorake u energetici, prometu...

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Plenković i Jandroković sastali su se s potpredsjednicom kosovske vlade Donikom Gërvallom-Schwarz. U vezi s dijalogom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, Jandroković je izrazio nadu da će prihvaćanje prijedloga Europske unije u konačnici dovesti do stvaranja uvjeta za trajnu stabilizaciju odnosa između dviju država

8.3.2023.
15:33
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastali su se u srijedu s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz Vlade RH, premijer Plenković istaknuo je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova te naglasio podršku koju Hrvatska pruža Kosovu u svim forumima, s naglaskom na članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u EU-u i Vijeću Europe. Pozdravio je podnošenje kosovskog zahtjeva za članstvo u EU, te ponovio potporu viznoj liberalizaciji s Kosovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ JEDAN 'NAPAD' /

Milanović brutalno iskritizirao Plenkovića, a spomenuo je i nove sisavce na Zemlji: 'Izbacuje šovinističke zahtjeve... On bi hapsio!'

Image
JOŠ JEDAN 'NAPAD' /

Milanović brutalno iskritizirao Plenkovića, a spomenuo je i nove sisavce na Zemlji: 'Izbacuje šovinističke zahtjeve... On bi hapsio!'

Daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje

Vezano uz bilateralne odnose, naglasio je potencijale za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje nakon nedavnog hrvatsko-kosovskog poslovnog foruma održanog u Prištini te istaknuo trajnu brigu i skrb Hrvatske vezano za položaj hrvatske zajednice na Kosovu.

Doniku Gërvalla-Schwarz primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je, po priopćenju iz Hrvatskog sabora, na sastanku istaknuo da Hrvatska, kao pouzdani partner, dosljedno zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija. Kosovo može računati na nastavak hrvatske političke i tehničke potpore, osobito na euroatlantskom putu.

Porast trgovinske razmjene

Jandroković i Gërvalla-Schwarz izrazili su zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene. Potencijal za nove iskorake u gospodarskoj suradnji vide u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je podsjetio da Hrvati na Kosovu žive i svoj identitet njeguju više od sedam stoljeća, a ove se godine obilježava i 720. obljetnica prvog spomena Janjeva. Pozvao je na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu,te poboljšanju njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa. Kao mogući uzor za to naveo je položaj albanske manjine u Hrvatskoj čiji se projekti redovito financiraju sredstvima iz državnog proračuna, a koji su kao manjina navedeni i u Ustavu Republike Hrvatske te imaju zastupnicu u Hrvatskom saboru.

U vezi s dijalogom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, Jandroković je izrazio nadu da će prihvaćanje prijedloga Europske unije u konačnici dovesti do stvaranja uvjeta za trajnu stabilizaciju odnosa između dviju država, što bi pridonijelo dugoročnoj stabilnosti čitave regije te njezinoj europskoj perspektivi, navodi se u priopćenju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo

Još iz rubrike