milijun i sedamsto tisuća kuna / Populizam ili iskrena pomoć? Bandić osigurao besplatne udžbenike za druge gradove

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik i ove je godine široke ruke

9.8.2018.
19:06
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ove godine daje novac iz gradske blagajne za kupnju udžbenika u drugim gradovima. Dobili smo i točne brojke.

Za Grad Petrinju izdvojit će više od 921 tisuće kuna. Općinu Veliko Trgovišće gotovo 300 tisuća kuna. Za općinu Vrbanja 121 tisuća, a Općina Drenovci dobiva 145 tisuća te Općina Gunja 177 tisuća kuna. Također će pomoći u nabavi knjiga učenicima iz Hrvatske Kostajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražili smo je li riječ o uistinu iskrenoj pomoći slabijima ili populizmu jer se Bandić sprema za predizbornu kampanju. 

Za besplatne udžbenike drugim gradovima i općinama olakšat će gradsku kasu za više od milijun i sedamsto tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svim onim gradovima kojima smo pomagali dosada koji su pretrpjeli najviše od velikosrpske agresije", objasnio je gradonačelnik Zagreba.

Među njima je i Petrinja, koja je već u svom proračunu osigurala novac za besplatne udžbenike. Gradonačelnik, koji je potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika obećava da će taj novac preusmjeriti u druge svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki novac koji dođe sa strane je dobrodošao. Vjerujem da ćemo ta sredstva koja su nam ostala onda rezerva unaprijediti ostale standarde za našu djecu, a to računamo na Punat, na Kuću Sunca gdje smo imali i imamo sad devastirano odmaralište", rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

No, predsjednica gradskog vijeća iz redova HDZ-a smatra da bi se udžbenici trebali platiti iz proračuna, jer je uvjet za njegovo prihvaćanje bilo osiguranje novca za knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da Petrinja kao mali gradić ne toliko siromašan u odnosu na druge koji su osigurali ta sredstva za udžbenike može i treba priuštiti odnosno iskoristiti ta sredstva za koja su namijenjena", kaže Magdalena Komes, predsjednica petrinjskog Gradskog vijeća.

U međuvremenu, pojavile su se i neslužbene informacije da petrinjski gradonačelnik planira prelazak u Bandićvu stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ostajete li u reformistima, Dumbović je odgovorio kako uvijek postoji interes i želja da težim da bude nezavisan.

Zagrebačka oporba vjeruje da treba pomoći drugim gradovima no ne iz osobnih interesa, kao što to radi gradonačelnik, kaže Anka Mrak Taritaš. Pritom mu za to ne treba odobrenje Skupštine, jer je riječ o iznosima manjim od milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On sa proračunom Grada Zagreba ponaša kao da je to njegov osobni proračun daje tamo gdje treba, evidentno želi biti gradonačelnik svih građana Hrvatske i već je krenuo kao što je predsjednica krenula u kampanju krenuo je i on", zaključila je Anka Mrak Taritaš, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Kampanja ili nešto drugo, roditeljima osnovnoškolaca svaka je kuna bitna pa tako i pomoć odakle god došla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo