SVEĆENIK NA SV. DUHU /

Popularni franjevac Vladimir Vidović udaljen s dužnosti. Sumnjaju na zlostavljanje?

Image
Foto: RTL/Danas

Bio je definitor, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskog

17.10.2024.
13:17
RTL/Danas
VOYO logo

Provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić donio je odluku o o privremenoj mjeri zabrane javnog vršenja svećeničke službe i svih dužnosti u provinciji fra Vladimira Vidovića.

Informativna katolička agencija (IKA) objavila je sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić poštujući kanonske propise, a radi dobra Crkve, u srijedu 16. listopada 2024. godine donio je odluku o privremenoj mjeri zabrane javnog vršenja svećeničke službe (usp. kan. 1722. Zakonika kanonskog prava) i svih dužnosti u provinciji fra Vladimira Vidovića.

Nakon obavijesti o mogućem kaznenom djelu i prikupljanja osnovnih podataka provincijal je podnio i prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom odvjetništvu te je otvoren za potpunu suradnju s civilnim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštivajući interes javnosti, provincija poziva medije da se prilikom izvještavanja o ovom događaju suzdrže od otkrivanja detalja mogućeg kaznenog djela kako bi poštivali sve zakonske odredbe i zaštitili sve dionike te civilnim vlastima omogućili provedbu sveobuhvatne istrage u čemu će imati punu podršku i suradnju cijele Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Budući da je fra Vladimir Vidović uz svećeničke, obnašao i brojne druge dužnosti unutar provincije te je bio definitor, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskog, iste će privremeno biti povjerene drugoj braći franjevcima.

Provincija ovom prigodom izražava žaljenje radi cijeloga slučaja, nudi ispriku ukoliko se istragom i postupkom utvrdi kaznena odgovornost fra Vladimira Vidovića."

Večernji list neslužbeno doznaje kako se radi o prijavi za spolno zlostavljanje te da su se morale primijeniti Smjernice HBK za zaštitu maloljetnika i ostalih ranjivih osoba, odnosno svi crkveni dokumenti koji su posljednjih godina postrožili odnos prema prijavljenima za zlostavljanje. Među prvim mjerama je udaljavanje sa službe, dok se ne dokaže krivnja, odnosno ne utvrdi nevinost prijavljenog svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Evo zbog čega su svećenika iz Perušića Benkovačkog izbacili iz prošle župe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo