Popisivači po birtijama odaju privatne podatke?!

12.4.2011.
16:09
VOYO logo

Prilikom prijava za popisivača ili kontrolora provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH, nadležni Državni zavod za statistiku i popisna povjerenstva kontrolirali su rukopis i pismenost, ali čini se kako su trebali provjeriti i sklonost brbljavosti izabranih popisivača.

Naime, dio građana žali se kako su, nakon što su dali točne podatke i izjasnili se o svim traženim pitanjima, kasnije čuli kako su ih popisivači tračali ili komentirali po kvartovskim birtijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam se pravo izjasniti kako god želim! Kako popisivač smije komentirati zašto sam rekao da sam pravoslavac, a kao uopće ne idem u crkvu? Što to koga briga?! Građane se upozorava da, ako netko odluči lagati ili izbjeći odgovor na neko pitanje, čeka ga kazna od 300 do 800 kuna. Kakve su kazne za brbljave popisivače?'', pita jedan Osječanin, dok drugi ogorčeno kaže kako je od dobroga prijatelja čuo da popisivač komentira da se izjasnio kao Hrvat, a otac mu je rođen u Sloveniji.

''Prema Zakonu o popisu stanovništva, popisivači i kontrolori za odavanje povjerljivih informacija, koje su doznali tijekom popisivanja, ili unošenja krivih podataka, mogu biti kažnjeni i iznosom do 20 tisuća kuna'', upozoravaju u DZS-u. No, velik je problem kako to dokazati, što priznaje i Siniša Gregoran, član Popisnog povjerenstva – ispostave Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gregoran je tako za Glas Slavonije rekao kako su oni nadležni samo za tehničku potporu provedbe Popisa i zapravo služe kao logistika.

''Ako građani imaju saznanja ili sumnji da je popisivač iznosio njihove podatke, neka to izravno prijave Državnom zavodu za statistiku, koji će tada dalje to istražiti. Nažalost, takve stvari nije lagano dokazati pa bi bilo dobro da građani koji prijavljuju imaju čvrste dokaze ili svjedoka za svoje tvrdnje'', savjetuje Gregoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104100317006 arti-201104080302006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike