PONUDA SEKTORA KOJIMA NEDOSTAJE 12.000 RADNIKA: / 'Već u školi vam kreće radni staž, odmah dobivate i plaću'

Image

Dok BDP raste, sve više nedostaje radne snage. Alarmantno zvuči podatak da Hrvatska svaki tjedan izgubi 1000 radnika. Građevinari, hotelijeri - svi bi zapošljavali, ali nemaju koga.

1.12.2016.
10:38
VOYO logo

Na Zlatkovu gradilištu posla ima, ali ga nema tko raditi. U posljednjih osam godina broj poslova u građevini se prepolovio, a sada kad je sektoru napokon krenulo, paradoksalno - nedostaje ljudi.

"Nedostaje nam kvalificiranih proizvodnih radnika - tesara, armirača, knaufera, keramičara. Kronično ih tražimo, stalno dajemo oglase", kaže Zlatko Sirovec, građevinski poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na oglase se pak nitko ne javlja.

Tjedno Hrvatsku napusti oko 1000 radnika

"Oni ili ne žele raditi, ili su stari, ili rade na crno ili rade vani. Slažem se da su vani uvjeti rada i plaće nešto bolji, ali mislim da su se plaće i ovdje digle do te mjere da bi zadovoljile radnike, ali kažem, oni su već otišli van i ne vraćaju se“, kaže Sirovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama Gospodarske komore, tjedno Hrvatsku napusti oko 1000 radnika. Znaju da u inozemstvu mogu zaraditi i tri do četiri puta bolje. Upravo zbog toga, sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma nedostaje 12 tisuća radnika. HGK kao rješenje vidi uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno, strukovnog školovanja uz rad.

"Odmah vam kreće radni staž, odmah dobivate za taj posao i plaću. Time znatno smanjujemo nezaposlenost mladih", kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, poduzetnici bi za neke poslove htjeli zaposliti strance. No, kvote su male - dopušteno ih je godišnje tek nešto više od tri tisuće.

"Što se tiče samih kvota, to će Vlada brzo odlučiti, ali napominjem, to su vatrogasne mjere, a problem se mora riješiti sustavno", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećih godinu dana u Hrvatskoj će se otvoriti 40 novih hotela. Radne snage trebat će i turistički sektor.

Cappelli: Pa gdje su ti, zašto ne dolaze?

"Ove godine smo imali manjak od 15 tisuća radnika koji se riješio, dok je na HZZ-u 40 tisuća nezaposlenih, a educiranih za ugostiteljske djelatnosti. Pa gdje su ti, zašto ne dolaze? Zašto ne prihvaćaju posao, a educirani su", kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sposobne radne snage ima, ali joj se više isplati biti na burzi i primati naknadu. Dovoljno upozorenje za državu da napokon nešto i poduzme.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo