PONOVNO SE MIJENJA ZAKON O BRANITELJIMA: / Medved zaključio da ima još ratnih invalida koji nisu stekli status

Image

Vještačenja više neće provoditi Zavod nego liječnička povjerenstva koje će ministar Medved imenovati

2.2.2021.
10:18
VOYO logo

Ponovno se, nakon tri godine, mijenja Zakon o braniteljima. Razlog za to leži u novim pogodnostima koje je braniteljima otvorio ministar branitelja Tomislav Medved, a koje se ne mogu ostvariti u praksi ili se pak sporo realiziraju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, jedna od njih je ponovno otvaranje mogućnosti stjecanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Premda je pod to bila podvučena crta, Medved je zaključio da postoji još ratnih vojnih invalida koji su stjecanje tog statusa propustili. Međutim, pokazalo se da je zakonska procedura takva da je taj status teško ostvariti u zakonski propisanom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema rezultatima sustavnog praćenja stanja rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo dvije godine", navedeno je u obrazloženju izmjena Zakona puštenih u javnu raspravu.

Image
EK PROZVAO BRANITELJE ZBOG VISOKIH MIROVINA, MEDVED UZVRAĆA: /

'Oni su ranjiva skupina koja živi u iznimno teškim uvjetima'

Image
EK PROZVAO BRANITELJE ZBOG VISOKIH MIROVINA, MEDVED UZVRAĆA: /

'Oni su ranjiva skupina koja živi u iznimno teškim uvjetima'

Ukidanje stručne procjene

Stručne procjene u zdravstvenim ustanovama Ministarstvo je vidjelo kao problem. Riječ je o problemu nedostatka liječnika i upućivanja branitelja u udaljene bolnice koje imaju ljudstvo i kapacitete, a tu je i problem vještačenja u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

04.01.2021., Petrinja - Izjave nakonzavrsetka sastanka Stozera za saniranje posljedica potresa u Sisacko-moslavackoj zupaniji. Voditelj Stozera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo smatra neprihvatljivim činjenicu što postupci u prosjeku traju godinu i pol dana. Osobito misle da je to neprihvatljivo zbog velike smrtnosti braniteljske populacije, piše Jutarnji list. "Od 2017. godine u prosjeku je godišnje umrlo 4600 hrvatskih branitelja. U prva tri mjeseca 2020. godine umrlo ih je 1360. "Značajan udio hrvatskih branitelja koji su podnijeli zahtjev za rješavanje statusa HRVI taj status nisu dočekali", rečeno je u obrazloženju Zakona.

Zbog toga će se ukinuti prethodna stručna procjena. Vještačenja više neće provoditi Zavod nego liječnička povjerenstva koje će ministar Medved imenovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto ratnog puta, koristit će se podaci iz Evidencije hrvatskih branitelja

Registrirano trgovačko društvo ili obrt niti mirovina veća od 1.097,58 kuna neće biti zapreka za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene.

Pribavljanje ratnog puta za određene postupke više neće biti potrebno jer to odugovlači postupke, dok je većina podataka dostupna u Evidenciji hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto ratnog puta koristit će se podaci iz Evidencije hrvatskih branitelja", stoji u novom Zakonu.

Rješavanje stambenog pitanja

Važne izmjene odnose se i na stambeno zbrinjavanje koje će se omogućiti širem krugu i zato će osobe koje su bile odbijene u prijašnjem Zakonu moći ponovno podnositi zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako Ministarstvo branitelja skrbi o stradalnicima iz Domovinskog rata koji nisu stambeno zbrinuti, potrebno je u pojedinim lokacijama, u kojima nije isplativo provođenje postupka organizirane stambene izgradnje i RH nema odgovarajućih stanova, kupiti pojedine stanove točno određene kvadrature, strukture i pozicije. To se posebno odnosi i na slučajeve prilagodbe prilaza do zgrade, stana po stanu iz članka 100. st. 2. ovoga Zakona, gdje je propisana mogućnost zamjene nekretnina kad se prilagodba ne može izvesti ili nije isplativa", stoji u obrazloženju zakonskih izmjena.

Odluka Vlade za svaki prijenos prava upravljanja stanova i kuća u Ministarstvu branitelja više ne bi bila potrebna da bi se procedura ubrzala, piše Jutarnji. Ono što će se još izmijeniti su odredbe kojima se uređuje pravo prednosti pri zapošljavanju braniteljske djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo