PONOVNO PROBLEMI S ENGLESKIM: / Maturanti znali rješenja prije njihove službene objave

Image
Foto: Thinkstock

Nakon što je procurio esej iz engleskog A razine, pojavili su se problemi s dijelovima ispita slušanja i čitanja. Naime, NCVVO je jutros objavio pitanja i točna rješenja, a srednja.

23.6.2015.
16:10
Thinkstock
VOYO logo

Nakon što je procurio esej iz engleskog A razine, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja morat će istražiti kako je moguće da su rješenja ispita slušanja i čitanja službeno objavljena tek jutros, a maturantima su bili poznati već u ponedjeljak, piše Srednja.hr.

Image
Foto: Srednja.hr
Image
Foto: Srednja.hr

Svi se maturatni slažu da je gotovo nemoguće da je netko zapamtio 65 kombinacija brojeva i slova od kojih je 61 točno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali se nitko nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu", rekao je jedan maturant za Srednja.hr, no želio je ostati anoniman.

Sve će pokazati istraga

NCVVO je tek jutros objavio pitanja i rješenja cijelog ispita iz engleskog A razine pa se postavlja pitanje kako su maturanti odmah nakon ispita znati točna rješenja i dijeliti ih putem društvenih mreža. Od NCVVO-a službeno nismo mogli dobiti nikakvu potvrdu te će se pričekati rezultati istrage, jer je slučaj proslijeđen policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitni dio 'Čitanje' sastoji se od 40 pitanja, a na snimci zaslona koja kruži internetom točno je 36 odgovora, dok je u 'Slušnom' dijelu, koji je kompliciraniji radi manjka vremena, svih 25 odgovora točno.

"Sve je napravljeno prema protokolu. Ispiti su pokupljeni i predani NCVVO-u. Kako su učenici znali rješenja nakon ispita, to ne mogu znati, ali niti jedan profesor engleskog nije čuvao maturante tijekom ispita", izjavila je ravnateljica Medicinske i kemijske škole u Šibeniku Ankica Lambaša-Spahija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo