Dolina Neretve / Ponovno aktivirana migrantska ruta na jugu Hrvatske: Sumnja se da su ukrali četiri automobila

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Svi su automobili pronađeni diljem Hrvatske. Pretpostavlja se da su ih otuđili migranti kojima su poslužili da se prevezu dalje na svom putu prema zemljama Europske unije

11.10.2019.
10:41
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Dolaskom jeseni, u dolini Neretve ponovno je aktivirana migrantska ruta.

Sve češće ih je moguće vidjeti uz granicicu kako pojedinačno ili u skupinama pokušavaju ući u Hrvatski teritorij. A da u tome uspijevaju svjedoče i stanovnici doline Neretve koji su ih vidjeli u blizini svojih kuća. Kreću se posvuda i u slabo naseljenim područjima, a viđeni su i u Rogotinu uz magistralnu cestu gdje je njih nekoliko čekalo autobus. Migrante je policija mirno uhitila te je pokrenut daljnji postupak sukladno zakonskim odredbama koje se primjenjuju u ovakvim slučajevima, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krađe

A da je situacija ozbiljna svjedoče podaci o krađi četiri osobna automobila u posljednjih mjesec dana. Svi su automobili pronađeni diljem Hrvatske. Pretpostavlja se da su ih otuđili migranti kojima su poslužili da se prevezu dalje na svom putu prema zemljama Europske unije. Zanimljivo je da je vlasnik ukradenog Passata koji je pronađen zatim u Buzetu, 69-godišnjak iz Metkovića na mjestu svog vozila zatekao šipke i smokve koje je namjeravao voziti na tržnicu. 

Mjere opreza

Dakle, migranti su izvadili teret i uredno se poslužili njegovim vozilom, koje je bilo otključano sa ključem u vozilu, a čini se da su i ostala ukradena vozila bila otključana sa dostupnim ključem u bravi. Stoga je policijska uprava Dubrovačko-neretvanska uputila službeno upozorenje vlasnicima vozila, ali i obiteljskih kuća i drugih objekata da ih zaključavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih mjesec dana na području Metkovića zabilježena su četiri slučaja otuđenja motornih vozila i to na način da su vlasnici vozila ostavili otključana i s ključem u vozilima. Sva otuđena vozila su potom pronađena" govore iz policijske uprave Dubrovačko-neretvanske.

Pozivamo vlasnike osobnih vozila da poštujući pravila takozvanog samozaštitnog ponašanja maksimalno pokušaju zaštititi svoje automobile od krađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno, treba izbjegavati situacije da se vozilo ostavlja otključano i bez nadzora, posebice da se u vozilu nalazi i pripadajući ključ. Nadalje, poželjno je ugraditi u vozilo dodatnu mehaničku ili elektronsku zaštitu protiv krađe, prema vlastitim mogućnostima i uvažavajući tehničke karakteristike vozila", upozoravaju iz policije. 

Migrantima je dolina Neretve intreresantna jer granicu mogu prijeći kroz moćvaru između Gabele i Metkovića ili pak brdskim područjima. Tu im je otvoren put na potezu Dračevo-Borut-Dobranje-Metković. Na šetačkim stazama u blizini tih mejsta mogu se vidjeti odbačene jakne, torbe, obuća, odjeća i plastične boce koje potvrđuju da su se tuda kretali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolina Neretve, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija, mogla postati izbor imigrantima u bijegu na zapad posebno u nadolazećim zimskim danima kada će im uhodane rute u zapadnoj Bosni zbog snijega i leda biti nedostupne, piše Slobodna Dalmacija

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo