Poništen izborni materijal sa mesta gde je juče bilo incidenata na Kosovu

Izborni materijal s tri glasačka mesta nije ni stigao do CIK-a

4.11.2013.
16:35
VOYO logo

Izborni materijal s tri glasačka mesta u severnoj Mitrovici je poništen i nije mogao da se preda CIK-u, potvrdio za B92 Nikola Gaon, portparol OEBS-a.

Materijali iz drugih opština sa severa Kosova - Leposavić, Zubin Potok i Zvečan - je predat Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni materijal s glasačkih mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava", u Srednjoj tehničkoj i Srednjoj medicinskoj školi u severnoj Mitrovici, gde je juče bilo incidenata, nije mogao biti zaštićen i OEBS nema taj materijal, tako da nije ni mogao da ga preda CIK-u, rekao je Gaon.

On je kazao da napad na izborni proces i na osoblje OEBS-a ne može biti tolerisan, i da misija očekuje da napadači budu nađeni i osuđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po rečima bivšeg izvršnog načelnika CIK-a Kosova, Adnana Merovcija, u slučajevima kakav je bio u severnoj Mitrovici, CIK treba da poništi glasanje na tim glasačkim mestima, dok se materijal s drugih glasačkih mesta, ako je sačuvan netaknut, može računati kao deo izbornih rezultata za opštinu Severna Mitrovica.

Podsetimo, CIK Kosova je objavila danas preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju, 3. novembra, ali bez podataka sa severa Kosova. Po sinoćnoj proceni OEBS-a, do 17 časova u Leposaviću je glasalo 22 odsto građana, u Zubinom Potoku 22 odosto, a u Zvečanu 11,21 odsto. Pravo glasa u prvom krugu iskoristilo je 45,79 odsto birača, a u taj procenata uračunati su i podaci sa severa Kosova do 15 časova. Ukupno je bilo otvoreno 798 glasačkih centara, odnosno 2.366 biračkih mesta. CIK je naveo i da samo to telo može da odluči o poništavanju izbora na nekim mestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo