POMOZIMO OVIM DJEVOJČICAMA: / Iva i Lorena trebaju našu pomoć kako bi im se ostvarila najveća želja - da konačno prohodaju!

Image
Foto: izvor: Facebook

Djevojčicama iz Velike Gorice, objema rođenima s polineuropatijom, prve medicinske prognoze nisu davale velike šanse da će ikada prohodati.

12.11.2019.
17:27
izvor: Facebook
VOYO logo

Ništa u životu nije teže nego kad vam dijete, naročito dok je maleno, oboli od teške bolesti. Marcela Rinčić iz Velike Gorice i njezin suprug znaju, nažalost, što je dvostruki teret jer obje njihove djevojčice, osmogodišnja Lorena i troipolgodišnja Iva boluju od iste teške bolesti. Objema je dijagnosticirana mlohava tetraplegija. Iako je među njima pet godina razlike, obje su rođene s polineuropatijom nepoznatog porijekla, bolešću živaca i mišića koja se razvija zbog nedostatka aksona na peronealnim živcima.

Jednostavnije rečeno, ove dvije predivne djevojčice ne mogu hodati. Štoviše, prve medicinske prognoze nisu im davale velike šanse da će ikada prohodati. No tračak nade, koji se u međuvremenu pretvorio u čitav snop svjetlosti, pojavio se kada su njihovi roditelji saznali da u Poliklinici Glavić u Zagrebu postoji robot Joža (nazvan tako po vlasniku poliklinike, prim. dr. Josipu Glaviću) za vježbanje osoba s oboljenjima lokomotornog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lorena napredovala na 100, a Iva na 500 koraka

U proljeće ove godine djevojčice su krenule na neurorehabilitaciju u spomenutu kliniku. Petomjesečni ciklus terapije završio je koncem listopada uz rezultate koji su zapanjili njihove roditelje.

"U prvom ciklusu od 12 tjedana, Lorena je napredovala uz pomoć hodalice s 20 na stotinu koraka, a Iva na oko 500 koraka. Napredak je očit i robot Joža im puno pomaže u tome", kazala je Marcela Rinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, problem je u novcu. Prvi ciklus terapije nije samo fizički i psihički, već i financijski iscrpio roditelje ovih dviju djevojčica. Jedan 12-tjedni ciklus košta, naime, 390.000 kuna. Za djevojčice je itekako važno, što su potvrdili i liječnici u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, da ne izgube kontinuitet terapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako sada stanemo s terapijom, vratit će se na početak'

Djevojčice se inače kreću pomoć guralice, odnosno hodalice. Zbog otežanog kretanja pomoć im je potrebna prilikom svih aktivnosti, a da im je nepophodna daljnja fizikalna terapija potvrdili su početkom listopada i liječnici u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Nakon što su postigle sjajan napredak, prestanak terapije Ivu i Lorenu bi praktički vratio na početak.

"Kod obje je vidan napredak, naročito kod Ive. Njezin napredak je ogroman otkako ide na terapiju. Prije toga ona je bila kao lancima vezana uz hodalicu, nije bilo šanse da je pusti iz ruku. A sada može već samostalno napraviti nekoliko stotina koraka. Ako sada stanemo s terapijom, sve što su dosad postigle vratilo bi ih na početak", kazala nam je Marcela Rinčić, majka ovih djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako djevojčice ne bi prekinule započetu terapiju, organizirana je humanitarna akcija "Za naš korak – Lorena i Iva" s ciljem da se do 18. siječnja iduće godine prikupi 390.000 kuna koliko košta jedan petomjesečni ciklus terapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Živimo u automobilu, ali njih dvije se izvrsno nose sa svime'

Ciklus terapije podrazumijeva svakodnevnih osam sati boravka i vježbe u poliklinici. Budući da Rinčići žive u Velikoj Gorici, a poliklinika se nalazi na Radničkoj cesti u Zagrebu, roditelji jedva uspijevaju uskladiti terapiju, školu i ostale obveze. Svakodnevni život A taj se život svodi na – automobil.

"Ne pitajte me kako uspijevamo sve to uskladiti. Živimo u automobilu. Djeca jedu u automobilu, presvlačimo se u automobilu, još malo pa ćemo i spavati u automobilu. Stan nam služi samo za prespavati", rekla nam je Ivina i Lorenina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše pitanje kako se djevojčice nose s time, ona odgovara: "Iznenađujuće dobro."

"Iznenađeni smo jer se djevojčice s time nose bolje nego suprug i ja. Mi smo na kraju dana umorniji od njih. Lorena obožava ići, Iva jedva čeka", kaže njihova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja ovih djevojčica za hodanjem, pogotovo za trčanjem poput njihovih vršnjakinja i vršnjaka, izuzetno je snažna. Svi koji im žele pomoći da im se ta želja jednoga dana i ostvari, mogu to učiniti uplatom na račun otvoren u Zagrebačkoj banci. Ovo su potrebni podaci:

Marcela Rinčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IBAN:HR1223600003510079111

BIC:ZABAHR2X

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo