ZDRAVKO TUŠEK / Pomoćnik ministrice o pomoru pčela za Direkt: 'U ovom trenutku ne možemo reći koji su se pesticidi koristili'

Ne čudi što su pčelari ljuti s obzirom na to da je pomor pčela repriza situacije iz 2020. godine

21.4.2022.
22:50
VOYO logo

Nema koga nije zabrinuo masovni pomor pčela u Međimurju. Pčelari lopatama skupljaju milijune i milijune pčela koje su otrovane, i to zato što je uljana repica pošpricana pesticidom. I to pesticidom koji je zabranjen. Ne čudi zato što su pčelari ljuti i što se svi skupa pitaju: 'Što radi inspekcija ako se bez problema koriste nedozvoljeni otrovi?' 

Dakle, priča koja je ovih dana uznemirila cijelu Hrvatsku - zapravo je repriza situacije iz 2020. Na istom području tada je uginulo 57 milijuna pčela, isti ti pčelari su dobili milijun kuna odštete od države. Pokazalo se da je problem pesticid, pa je njihova upotreba u ovo vrijeme zabranjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, zabrane se očito ne drži, pa se pomor dogodio ponovno, ponovno je država rekla obešteti pčelare. Pa umjesto da čekamo novi pomor 2024. godine,  mi smo razgovarali s državnim tajnikom ministarstva poljoprivrede Zdravkom Tušekom i pitali ga: 'Što radi inspekcija, provjerava li itko količinu pesticida koja se upotrebljava, i s obzirom na to da se čini da ne - bojimo li se opravdano za sebe i za pčele?'.

"U ovom trenutku ne možemo reći koji su se pesticidi i jesu li se koristili u krivo vrijeme ako uzmemo u obzir da je unatrag tjedan dana pčelinja paša bila i u voćnjacima. Krenula je na uljanoj repici. Dok god nemamo nalaze inspekcije, odnosno nalaze laboratorijskih pretraga ne možemo točno utvrditi o kojim pesticidima se radilo i točno na kojim je to bilo lokacijama. Dugoročno rješenje su strože kontrole, ozbiljno praćenje pridržavanja Zakona o održivoj uporabi pesticida, kako primjene poljoprivrednih proizvođača tako i svih onih koji su u lancu. Prije svega onih koji su u lancu, koji ih prodaju i koji njima manipuliraju i trguju", rekao je Zdravko Tušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo