POMOĆNI BISKUP KRITIZIRAO BANDIĆA: / 'Svaku inicijativu spriječi nečastivi, a trebamo 10 novih crkava u Zagrebu'

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anić

Pred mnoštvom uzvanika i svećenika, u ponedjeljak je na gradonačelnikovom predbožićnom domjenku za svećenike pomoćni biskup zagrebački mons.

15.12.2016.
15:07
PIXSELL, Robert Anić
VOYO logo

Jutarnji list piše kako je mons. Gorski kazao gradonačelniku da sa žaljenjem mora iznijeti tugu i nevjericu tisuća vjernika u Zagrebu vezano za problematiku izgradnje novih crkava na području grada.

Image
VELIKI OBRAT NA SAVICI: /

Župnik sad kaže da crkvu ne moraju graditi u parku, ako se ponudi nova lokacija

Image
VELIKI OBRAT NA SAVICI: /

Župnik sad kaže da crkvu ne moraju graditi u parku, ako se ponudi nova lokacija

"Deseci tisuća građana nemaju prostor za bogoslužje"

"Bio sam potpuno uvjeren da ćemo ove godine riješiti pitanje lokacije za crkvu bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici, za koju se postupak vodi već punih 15 godina, kao i za crkvu bl. Ivana Merza u Španskom, gdje se desetak godina traži rješenje problema. Čini se kao da svaku inicijativu pri samom završetku spriječi nečastivi", kazao je mons. Gorski dodavši da je to morao reći zbog vjernika koji će ga pitati što je učinio da riješi njihov problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je kazao kako bi na području Zagreba trebalo izgraditi još 10 novih crkava s pripadajućim prostorom jer su "župne zajednice u Zagrebu brojčano velike" i da je riječ o desecima tisuća vjernika koji ne mogu ostvariti svoje osnovno ljudsko i vjersko pravo, imati prikladan prostor za okupljanje i bogoslužje.

"Zagreb se razvio na crkvenom zemljištu"

"Oni ne mogu razumjeti zašto, kao građani koji svojim radom i prirezom pridonose razvoju Grada Zagreba, ne mogu ostvariti svoja prava. Oni ne mogu razumjeti činjenicu da se Zagreb razvio na 19 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta na kojem su izgrađene ceste, škole, vrtići i stanovi koje koriste stotine tisuća građana, od čega svi imaju korist, a ne može se pronaći nekoliko lokacija za izgradnju toliko potrebnih crkava", kazao je, kako prenosi Jutarnji, pomoćni biskup Gorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je svaki problem rješiv ako postoji dobra volja te da je "svjestan da jedan čovjek ne može sâm učiniti mnogo, ali može u sinergiji djelovanja Skupštine grada Zagreba, Gradskog poglavarstva i Zagrebačke nadbiskupije".

Kazao je pred Bandićem kako mu je žao što je to morao reći na toj prigodi, ali da ne zna drugu prigodu na kojoj bi to rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo