prijepori i podjele / Položili vijence na Memorijalnom groblju: dio vukovarskih branitelja obilježava svoj dan

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Zdravko Komšić je odbio komentirati prijepore i podjelu među vukovarskim braniteljima oko obilježavanja Dana vukovarskih branitelja

24.8.2015.
13:43
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Polaganjem vijenaca kod središnjega križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova danas je, u organizaciji "Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003" i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, obilježen Dan vukovarskih branitelja.

"Danas se spominjemo svih žrtava grada Vukovara, svih branitelja koji su stali u obranu Domovine, kako živih tako i mrtvih, kao i njihovih obitelji. Na današnji dan 1991. godine počela je otvorena agresija na grad Vukovar s kopna, iz zraka i s Dunava, i trajala je tri mjeseca", rekao je predsjednik Koordinacije Zdravko Komšić podsjetivši da je na današnji dan 1991. godine sa silosa u Bršadinu vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio dva neprijateljska zrakoplova koji su napali Vukovar i raketirali silos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

(FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL)

Komšić je odbio komentirati prijepore i podjelu među vukovarskim braniteljima oko obilježavanja Dana vukovarskih branitelja, naglasivši samo činjenicu da Koordinacija u kojoj je sedam braniteljskih i stradalničkih udruga već treću godinu obilježava Dan vukovarskih branitelja na današnji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sutra je najavio očitovanje o podjelama među braniteljima i o priopćenju vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave od prije četiri dana, u kojem stoji da je Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježen 10. ožujka u spomen na povijesno postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu općinu Vukovar održano u Bogdanovcima. "Svaka je druga inicijativa privatne prirode", navedeno je tada u gradonačelnikovom priopćenju.

Vijenac je položio i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić naglasivši da je kao ministar i vukovarski branitelj dobio poziv "prijatelja i suboraca danas obilježiti Dan vukovarskih branitelja te sam se pozivu s radošću i veseljem odazvao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

(FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL)

Ocijenio je da je puno događaja vezanih za ratna zbivanja u Vukovaru pa bi i svaki drugi datum bio dobar da se obilježi Dan vukovarskih branitelja. "Ukoliko me i ta druga skupina pozove da dođem obilježiti Dan vukovarskih branitelja s jednakom ću se radošću i ponosom odazvati", rekao je Matić, odbivši komentirati podjele među braniteljima Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit koliko je uopće registrirano braniteljskih udruga Matić je citirao poznatu izjavu Mao Zedonga - Neka cvjeta tisuću cvjetova. "Tri čovjeka mogu osnovati udrugu i to se na ovom području masovno koristi, a mogu reći da i braniteljska populacija masovno koristi tu zakonsku odredbu. Koliko znam Koordinacija udruga koja danas obilježava Dan vukovarskih branitelja djeluje više od desetljeća no i svi drugi registrirani u Ministarstvu uprave su legitimni", rekao je Matić.

Počast poginulim braniteljima polaganjem vijenca odao je i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, umirovljeni brigadir i zapovjednik obrane vukovarskog Sajmišta Stjepan Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitvu kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju predvodio je fra Vjenceslav Janjić te pozvao vukovarske branitelje na "unutrašnje pomirenje i zajedništvo".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo