POLJOPRIVREDNICI PROZIVAJU RAMLJAKA: / 'Pogoduje skupini vjerovnika Agrokora, a dobavljače ucjenjuje'

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anić

Hrvatska Udruga Poljoprivrednika (H.U.P.

1.8.2017.
19:08
PIXSELL, Robert Anić
VOYO logo

Iz H.U.P.-a poručuju da je Ramljakov poziv u suprotnosti sa Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja i Ugovoru o funkcioniranju Europske unije. Ostatak priopćenja s objašnjenjem razloga zbog kojih smatraju da je Ramljakov poziv nelegalan, prenosimo u cijelosti:

Vjerovnici bi trebali kreditirati Agrokor 'u naturi'

"1) Pozivom se potiče vjerovnike koji prema Agrokoru imaju potraživanja, nastala neispunjenjem ugovorne obveze odnosno nepodmirenjem dugovanja za isporučenu robu i usluge, da kreditiraju poslovanje Agrokora "u naturi" (daljnjom isporukom robe i usluga) u sklopu kreditnog aranžmana koji je Agrokor sklopio 8. lipnja 2017. godine (Ugovor o najstarijem kreditu do iznosa od EUR 1.060.000.000,00 između Agrokora kao korisnika kredita, određenih povezanih društava a kao jamaca i određenih institucija navedenih u ugovoru kao kredito-davatelja, te uz Madison Pacific Trust Limited kao agenta i agenta osiguranja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja 2017. suprotan je odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku jer: a) Nije jasno preciziran razlog zbog kojeg izvanredni povjerenik preuzima novo zaduženje u iznosu od cca 500 milijuna eura (prvi dio ukupnog preuzetog kredita). S obzirom da izvanredni povjerenik nije precizirao koji udio u iznosu od pola milijarde Eura je namijenjen za: i) poslovanje; ii) očuvanje imovine ili iii) za podmirenje tražbina iz operativnog poslovanja tj. nije odredio način na koji bi korištenje ovog iznosa kredita pridonijelo smanjenju sistemskog rizika do kojeg je došlo raspadom poslovanja Agrokora, Ugovor o najstarijem kreditu krši čl. 39. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.Takav oblik arbitrarne netransparentnosti onemogućava učinkoviti nadzor nad svrsishodnosti i nužnosti preuzetog novog zaduženja kojim se određeni vjerovnici stavljaju u povoljniji položaju u odnosu na ostale vjerovnike. S obzirom da je sam Ugovor o najstarijem kreditu suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značenja isto se odnosi i na Poziv", tvrde u Hravstkoj udruzi poljoprivrednika.

Image
STO DANA NA ČELU POSRNULOG KONCERNA: /

Ramljak kaže da će Agrokor do kraja godine poslovati u plusu

Image
STO DANA NA ČELU POSRNULOG KONCERNA: /

Ramljak kaže da će Agrokor do kraja godine poslovati u plusu

Izvanredni povjernik pogodovao skupini vjerovnika

Nadalje, pod b) "Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja ne dozvoljava preuzimanje novog zaduživanja koje će imati prednost prilikom namirenja pred ostalim tražbinama u svrhu podmirenja starih potraživanja nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave. Usprkos toga izvanredni povjerenik preuzeo je novo zaduženje u iznosu cca 500 milijuna eura u svrhu otplate starih potraživanja onih vjerovnika koji su pristali financirati Agrokor novim kreditima iz prethodne točke a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način izvanredni povjerenik svojevoljno je pogodovao određenoj skupini vjerovnika u odnosu na vjerovnike koji (zbog negativnog učinka koja su Agrokorova nepodmirena dugovanja već imala po njihovo poslovanje) nisu u mogućnosti nastaviti financirati njegovo poslovanje; potraživanja koja državni proračun i porezni obveznici imaju prema Agrokoru.

Unatoč činjenici da ovakav model kreditiranja (tzv. roll-up) nije dozvoljen Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja izvanredni povjerenik svojim Pozivom od 31. srpnja 2017. godine ucjenjuje dobavljače robe i usluga prema kojima Agrokor ima stara dugovanja na način da im isplatu istih uvjetuje novim nezakonitim financiranjem Agrokora", ističu u H.U.P.-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ramljak ucjenjuje dobavljače kojima Agrokor duguje

U svome priopćenju Hrvatska udruga poljoprivredniak još navodi: "Pozivom se nezakonito uvjetuje mogućnost uključivanja dobavljača u nezakoniti roll-up model isplate starih potraživanja na način da se od dobavljača traži da Agrokoru osiguraju financiranje 'u naturi' (dostavom nove robe i usluga), ali ne po tržišnoj cijeni već uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci (uključujući pri tome i sve komercijalne popuste).

Na ovaj način izvanredni povjerenik ucjenjuje dobavljače koji imaju potraživanja prema Agrokoru. Izvanredni povjerenik koristi činjenicu da je nezakonitim roll-up modelom određenoj skupini vjerovnika (financijskim institucijama) osigurana prednost prilikom namirenja starih tražbina, čime je dobavljačima robe i usluga dano do znanja da bez istog statusa “senioriteta" tj. novog financiranja Agrokora, po uvjetima koji su za Agrokor puno povoljniji od redovnih tržišnih uvjeta neće namiriti svoja stara potraživanja prema koncernu. Na ovaj način izvanredni povjerenik, u svojoj ulozi državnog agenta imenovanog od strane Vlade Republike Hrvatske, na vrlo grub način zlorabi dominantnu, kvazi-monopolsku poziciju, koja je Agrokoru osigurana zamrzavanjem svih potraživanja prema koncernu donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Takvo ponašanje izvanrednog povjerenika predstavlja izravnu povredu čl. 101. i čl. 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije", stoji u priopćenju Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo