Uzgaja masline i agrume / Uspjeh je na selu: upoznajte mladu poljoprivrednicu koja je svoj poslovni uspjeh ostvarila na otoku gdje je i odrasla

Poljoprivreda je bila i ostat će ključ razvoja Hrvatske. Mladi ljudi toga su sve svjesniji. Donosimo priču s Brača, o mladoj ženi, koja je nakon završetka fakulteta u Splitu, svoj poslovni uspjeh ostvarila na otoku gdje je i odrasla

21.3.2017.
19:05
VOYO logo

Poljoprivreda ju je othranila i školovala, a nakon završenog Ekonomskog fakulteta 34-godišnja Ljerka vratila se svojim korijenima. Na Braču vodi zadrugu koja se bavi uzgojem maslina i agruma.

"Moj nono i moj otac koji se cijeli život bavio poljoprivredom, tako je to bio logičan slijed da ću i ja se ja baviti poljoprivredom i dobro sam upoznata s problemima u poljoprivredi. Naravno, preporučila bih mladim ljudima da se ne boje ostati na selu, da se ne boje rada koji donosi poljoprivredeno gospodarstvo", kazala je Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadruga je grcala u financijskim problemima, kada je prije devet godina došla za upraviteljicu.

"Dolazili su stručnjak za stručnjakom, sa svakim novim stručnjakom situacija je bila lošija i onda je došla mlada upraviteljica Ljerka i svi smo bili u čudu kako će se ona tako mlada snaći, međutim super se snašla", objasnio je Ivica Juras, član Poljoprivredne zadruge Postira.

Danas zadruga posluje pozitivno, a maslinovo ulje koje ima oznaku hrvatskog otočnog proizvoda plasiraju diljem Hrvatske. No to je tek početak, planova ima dosta.

"Naravno, planiramo proširenje postrojenja, ali isto tako i preseljnje u industrijsku poslovno zonu", objasnila jeLjerka Vlahović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenuli su se i turizmu, pa uz suvenirnicu i obilazak uljare, sudjeluju u brojnim manifestacijama. 

"Kroz sva ta dva mjeseca se provlače fešte od ulja koje se održavaju u poljoprivrednoj zadruzi, a po prvi put ćemo u desetom mjesecu za završetak sezone prirediti i svjetsko prvenstvo u branju maslina", pohvalila se Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od konkretnog posla ne zazire ni upraviteljica zadruge, inače majka dvoje djece. 
"U sezoni prerade masilina naravno da se uskoči u pomoć, to je gušt, sudjelovati u polju i radu", rekla nam je Ljerka.

A kada se još vide rezultati, onda je život poljoprivrednika na otoku puno lakši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo