POLITIČKOM ANALITIČARU I BIVŠEM MINISTRU NIJE JASNO ZAŠTO SE MORAMO MIRITI SA SRBIMA: / 'SDSS je Vučiću izbio adut manipulacije'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Fižulić: 'Čudim se da u vokabular uvodimo pomirenje, a još je Franjo Tuđman uveo normalizaciju i pomirbu, SDSS je podržavao Vladu i bio u izvršnoj vlasti'

11.8.2020.
16:09
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Analitičar Goranko Fižulić rekao je za N1 da ga čudi retorika tijekom i nakon obljetnice Oluje, iako podržava politiku novog kursa. "Čudim se da u vokabular uvodimo pomirenje, a još je Franjo Tuđman uveo normalizaciju i pomirbu, SDSS je podržavao Vladu i bio u izvršnoj vlasti. Očito se nakon Karamarka sve pogoršalo, nije mi jasno zašto se moramo miriti, a bili smo pomireni.“

S obzirom da je u Varivodama već bio bivši predsjednik Ivo Josipović, Fižulić se pita što smo radili svo ovo vrijeme, ako je odlazak premijera Andreja Plenkovića tamo nekakva vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUPOVAC PRED KAMERAMA UPITAN: /

Jesu li sve geste do sad, zapravo bile fige u džepu?

Image
PUPOVAC PRED KAMERAMA UPITAN: /

Jesu li sve geste do sad, zapravo bile fige u džepu?

Vučiću izbijen adut

Fižulić smatra kako je najveći dobitak emancipacija SDSS-a od Beograda za one koji su prema tome bili sumnjičavi. "Oni su sada ravnopravan partner HDZ-a, a Vučiću je izbijen adut manipulacije, to je prvi važan događaj nakon pobjede HDZ-a na izborima“, rekao je Fižulić.

Očekuje i neke konkretne pomake u društvu iako smatra da, primjerice, pozdrav "Za dom spremni" treba biti odstranjen iz svakog diskursa neovisno o SDSS-u. HDZ-u predstoji, kaže, ponovno valorizirati devedesete i Franju Tuđmana jer bez toga ne ide dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o struji u srpskim selima, kaže da je još on kao ministar radio na tome. "U HEP-u je permanetna opstrukcija, mreža je obnovljena po etno principu i to je naša sramota“, zaključio je.

O odnosu Milanovića i Plenkovića

Smatra da su odnosi između Zorana Milanovića i Andreja Plenković bliski u svemu osim u definiranju rada Nacionalnog stožera, čemu je najviše pridonijelo što se Milanović koji se za razliku od svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović ne misli miješati u poslove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović može sada učiniti stvari koje HDZ nije mogao. Odlučio je oteti HDZ-u monopol za nacionalni, da ne kažem nacionalistički diskurs i činiti stvari za koje Grabar-Kitarović nije imala hrabrosti, poput odlikovanja postrojbi HVO-a“, pojasnio je.

Dok je Plenković na vlasti, Fižulić smatra da će radikalna desnica ostati na marginama. "HDZ je kao dvokomponentno ljepilo, nacionalizam i klijentelizam. Plenković oduzima nacionalizam, a klijentelizam malo teže, ali i postavlja se pitanje što je HDZ ako nema klijentelizma“, rekao je Fižulić koji na ljevici ne vidi značajnije pomake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo