POLITIČKO-POLICIJSKO ZASTRAŠIVANJE NAŠE NOVINARKE: / 'Neviđeno je da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis'

Image

Nakon jučerašnjeg posjeta policije redakciji Net.hr-a, oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo

6.3.2019.
9:03
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo političko-policijski pritisak na našu novinarku i kolumnisticu, Đurđicu Klancir, uslijed kojeg su nam jučer u redakciju upala dvojica uniformiranih policajaca na zahtjev HDZ-ovog sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

Kazali su nam kako našu kolegicu traže na njezinu radnom mjestu 'u svrhu utvrđivanja njezinog identiteta i privatne adrese', s obzirom na to da gospodin Žinić sprema tužbu protiv nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: /

Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

Image
SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: /

Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

"Novinarstvo je javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je istaknuta novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju", stoji u HND-ovom priopćenju.

"Ovo je također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu. S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara", dodaje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama, trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta, potez je koji duboko uznemiruje i šokira", zaključuju u HND-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo