ŽESTOKA KRITIKA / Politički stručnjak otkrio problem s referendumom; Opalio je i po Milanoviću: 'Ovo što on radi je destruktivno!'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

'Čini mi se da predsjednik očito ima osobni animozitet u odnosu na premijera', rekao je Pero Maldini

21.12.2021.
22:36
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Prof.dr.sc. Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku, gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a osvrnuo se na odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

"Čini mi se da predsjednik očito ima osobni animozitet u odnosu na premijera. Čitavo vrijeme predsjednik pokušava to postaviti kao politički problem. Nije bitno koji je vladin prijedlog, on će a priori biti oponent. Dodatni problem je ustavna funkcija predsjednika koja je ujednačavanje i balansiranje stupova vlast i potpora institucijama u njihovom funkcioniranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo što on radi je destruktivno. On ne ujednačava već napada institucije koristeći se rječnikom koji je neprimjeren. Devalvira instituciju predsjednika i šalje poruku - ako je predsjedniku dozvoljeno zašto ne bi bilo i običnom građaninu ili političkim akterima", smatra Maldini. 

Image
'BiH BEZ HRVATA NE POSTOJI' /

Zoran Milanović: 'Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću', komentirao i odnos s Plenkovićem

Image
'BiH BEZ HRVATA NE POSTOJI' /

Zoran Milanović: 'Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću', komentirao i odnos s Plenkovićem

O Mostova 'krađi refereneduma'

Maldini je komentirao i Mostovu inicijativu za referendumom te izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da bi Mostov referendum mogao biti pokraden. "Izjava da će možda biti pokradeni podsjetila me na kampanju Donalda Trumpa", rekao je Maldini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Populistički potez. Ako su prikupili dovoljan broj glasova, ići će kako procedura zahtjeva. Ako nisu, onda će reći da jesu, ali da ih je netko pokrao. Unaprijed su se htjeli osigurati i pojačati populističku tezu o korumpiranoj eliti, u našem slučaju to je HDZ-ova većina.

Mislim da je kod samog referenduma problem. Nisam siguran je li referendumska inicijativa kompenzacija za jednu političku insuficijenciju. Politička oporba ne radi svoj posao jer nema kapacitet dostatan da bi konkurirala političkoj vlasti, a imala bi. Vlast ima poteza koji bi mogli biti bolji i kvalitetniji. U tom smisli vlast može biti komotna jer nema dostatan pritisak. Ovo što se čini kao pritisak nema sadržaja, govorimo o formi", istaknuo je Maldini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O COVID potvrdama

Maldini smatra da je referendum alat koji kao i svaki drugi može biti u korist, ali i štetan. "Nedopustivo je u demokraciji da se na referendumu može odlučivati o umanjenju nečijih prava. Ako Ustavni sud donese odluku da su COVID potvrde zaštita zdravlja kao ljudsko pravo, onda u tom smislu ta javno zdravstvena mjera ako se procijeni kao ustavna, onda je izlišno hoće li biti sve ostalo što slijedi iza toga. Pitanje je hoće li se organizirati referendum jer logično je da se za ukidanje COVID potvrda neće jer će to pitanje biti nedopušteno jer njime se narušavaju temeljna ljudska prava onih koji su cijepljeni i udovoljili su mjerama koje su za zaštitu ljudskih prava", uvjeren je Maldini.

Dodao je da nigdje ne postoji to da Sabor odlučuje o epidemiološkim mjerama te je objasnio zašto smatra da bi to bilo besmisleno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bio nonsense iz dva razloga. Prvi je politički. Zakonodavno tijelo ne može sebi uzimati ovlasti izvršne vlasti. Time se narušava temeljno načelo trodiobe vlasti. Drugo je da ne može Sabor koji je po prirodi spor jer mora odlučivati s velikim brojem glasova ljudi koji su nestručni i koji se ne bave tom problematikom. Njega ni Vlada ne radi, već radi stožer koje je stručno i operativno tijelo koje upravlja krizom. Slični aranžmani su i u drugim zemljama", rekao je Maldini, naglasivši da mu se čini da su toga svjesni i predlagači, koji samo žele biti u središtu pozornosti i prikupiti jeftine političke bodove.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo