'Vlada je potencijalno nestabilna' / Politički analitičar nema dobre vijesti za Plenkovića: 'Premijer vrlo lako može izgubiti povjerenje u Saboru'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell
13.6.2018.
14:34
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Politički analitičar i profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac kao jednu od najbitnijih točaka bliske političke budućnosti Hrvatske vidi izbore za Europski parlament u svibnju sljedeće godine. Njihov ishod bi, drži, mogao pokrenuti velike promjene u SDP-u, ali i u HDZ-u, koje bi ključno definirale šanse te dvije stranke na parlamentarnim izborima 2020.

Aktualnim zbivanjima u HDZ-u, čije predsjedništvo je "oslobodilo" od dosadašnjih funkcija dosadašnjeg političkog i međunarodnog tajnika, Davora Ivu Stiera i Miru Kovača, kao da je počeo jasniji proces razlikovanja struja unutar vladajuće stranke koji bi kulminaciju, po mišljenju našeg sugovornika, mogao doživjeti u slučaju lošijeg rezultata na europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnja situacija u HDZ-u je takva da je Vlada potencijalno nestabilna, premijer vrlo lako može izgubiti povjerenje u Saboru, ne samo zbog tanke većine, nego i zbog afere Hotmail, ili kao posljedicu pokrenutih referendumskih inicijativa. Može se, primjerice, dogoditi da bilo koja nova informacija vezana za aferu Hotmail nakon smjene Martine Dalić ima efekta jedino na položaj premijera. Unutar HDZ-a to stvara nervozu, pogotovo kod premijera jer praktički ulazimo u situaciju kakva je bila s Tomislavom Karamarkom – da HDZ ne samo da može izgubiti premijera, nego ozbiljno gubi kredibilitet i nalazi se u problemu oko toga koga nominirati za novo lice narednih izbora. U tom segmentu se reflektira i ovaj manje-više ideološki sukob Stiera i Andreja Plenkovića. Otvara se opasnost da zbog Stierovih stavova i utjecaja njegova ideološka struja vrši sve veći pritisak da na kraju krajeva može ozbiljno ugroziti i prolazak nekih odluka u Saboru. Premijer je svjestan da mu to značajno veže ruke jer ne može ići s nikakvim radikalnim promjenama u društvu", kaže Rimac u razgovoru za Novi list.

"Jednostavno bi se u slučaju takvih promjena izložio opasnosti da ga sruši vlastita većina. S druge strane, Stier jasno zna da mu je sadašnje isticanje stavova i pozicija nužno za potencijalno preuzimanje stranke u budućnosti. On mora stalno iskazivati jasno idejno vodstvo i time sebe pozicionirati da bude jedina alternativa u trenutku kad Plenković bude odlazio. Stier može čekati, ako treba i još dvije i po godine. On je već sad percipiran u javnosti kao netko tko će doći, pa tako u HDZ-u ne bi bio ni tako veliki potres da Plenković ode i ranije", kazao je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo