pala odluka / Policija za 12 milijuna kuna kupuje Mercedesove blindirane limuzine: za premijera redovna nabava, za oporbu - nepotrebno trošenje milijuna

Nije najjasnije koliko će se zapravo te dvije limuzine koristiti s ozbirom na to da mnogi državnici za posjeta Hrvatskoj koriste vlastite automobile

5.12.2017.
18:49
VOYO logo

Gospodo i dame na meti - od sad ste sigurni! Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je odluku: dvije blindirane limuzine za 12 milijuna kuna s PDVom - isporučit će Mercedes. Jedini su se i javili na zahtjevni natječaj kojim se među ostalim tražila zaštita od metaka, senzor za suzavac, nosač strojnice, sustav za samostalno gašenje požara. Za premijera redovna nabava, za oporbu - nepotrebno trošenje milijuna.

Automobil kakav se rijetko traži, pa ga u hrvatskim salonima Mercedesa ni nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva modela specijalne S Guard linije uskoro bi trebala obnoviti vozni park Ministarstva unutarnjih poslova. 

"To su vozila koja se od početka, od prvog vijka rade po posebnoj specifikaciji - ojačava se šasija, ovjes je ojačan, snažniji je motor i ima ove posebne sustave", kaže Željko Marušić, prometni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Daimlera, tvrtka STAR Import, jedina se javila na natječaj kojim se uz bogatu opremu - primjerice hladnjak u stražnjem sjedalu, najmanje 470 konjskih snaga tražila i nešto više:

- gume za kretanje bez tlaka
- sustav za nužni izlaz iz automobila
- senzor za suzavac
- nosač strojnice
- balistička zaštita

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavi su to koji se u Mercedesovoj oklopnoj guard liniji rade već desetljećima. Država blindirana vozila već ima, no u MUP-u objašnjavaju toliko su stara - da su potrebna nova!  

"To je koliko je meni poznato redovita nabava takvih vozila za slučaj potrebe za neke štićene osobe kojima je očito procjena sigurnosna da imaju ugrozu takvu, da trebaju takva vozila. Koliko ja znam, a ne bi baš trebao o tome govorit,  mislim da nitko od trenutnih državnih dužnosnika, barem na političkoj razini - ne treba takva vozila niti ih koristi", poručuje premijer Andrej Plenković.

Hoće li ih koristiti premijer ili predsjednica, odluka nije na njima - već na sigUrnosnim službama. Pretpostavlja se, koristit će se najčešće za strane državnike. No,..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije najjasnije koliko će se zapravo te dvije limuzine koristiti s ozbirom na to da mnogi državnici za posjeta Hrvatskoj koriste vlastite automobile. 

Kao što je bilo za posjeta Angele Merkel ili Georga Busha. Ni argument policije da će trebati za vrijeme predsjedanja Unijom 2020. - ne stoji - tvrdi bivši ministar unutarnjih poslova. Poručuje, kod dolaska većih delegacija takve je automobile racionalnije unajmiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome ovo je potpuni promašaj. Ja kažem za 6,5 milijuna se može opremiti 500 patrola policijskih sa kompletnom opremom - štita, pancirki, naoružanja", kaže Ranko Ostojić.

Iz MUP-a uzvraćaju - takve automobile treba imati svaka država i policija koja drži do sebe. Marušić objašnjava, održavanje takvog vozila i opreme sigurno je skupo, no štedjeti se treba negdje drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U javnom sektoru, da recimo 150 tisuća kuna bude maksimum za menadžere, tu možemo štedjeti, ali kad su u pitanju blindirana vozila, vatrogasna vozila, amublantna vozila - tu se ne smije štedjeti, jasno će Marušić.

Prema podacima iz natječajne dokumentacije - tvrđave na kotačima - u Hrvatsku bi trebale stići u sljedećih 9 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo