NEKI SU I VRAĆENI S GRANICE / Policija krenula u lov na vozače autobusa: Većinom su manipulirali tahografima, a rekordnu kaznu platili Nijemci

Image
Foto: Ilustracija / Dusko Jaramaz/PIXSELL

U navedenom razdoblju utvrđeni su i sankcionirani prekršaji kod ukupno 19 prijevoznika iz 12 različitih država i to tri prijevoznika iz Bosne i Hercegovine, Češke i Kosova, dva prijevoznika iz Mađarske te po jedan iz Gruzije, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Makedonije, Albanije, Belgije i Njemačke

17.8.2022.
14:10
Ilustracija / Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o pojačanom nadzoru autobusa koji je od 10. do 15. kolovoza proveden na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Goričan. U navedenom razdoblju utvrđeni su i sankcionirani prekršaji kod ukupno 19 prijevoznika iz 12 različitih država i to tri prijevoznika iz Bosne i Hercegovine, Češke i Kosova, dva prijevoznika iz Mađarske te po jedan iz Gruzije, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Makedonije, Albanije, Belgije i Njemačke.

U nadzoru je naplaćeno više od 130 tisuća kuna novčanih kazni, a policija je priopćila kako su sankcionirani razni prekršaji. Kod dva bosanskohercegovačka prijevoznika utvrđeno je prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača, pa je vozaču i pravnoj osobi naplaćena novčana kazna sa troškovima u iznosu od 11.400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod trećeg prijevoznika iz BiH, nadzorom je utvrđeno da vozač nije propisno koristio dnevni odmor te da je prekoračio vrijeme vožnje, a za što mu je naplaćeno pet novčanih kazni u iznosima po 500 kuna.

Kod gruzijskog prijevoznika utvrđeno je da autobus nema ugrađen tahografski uređaj i tehnički je neispravan te je prekoračen broj dopuštenih sjedala. Pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna u iznosu 4 666,67 kn i 200 kn troškova, a vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu 666,67 kn te 200 kn troškova. Vozaču je također izdana zabrana ulaska i prometa neispravnim autobusom na području Republike Hrvatske te je vraćen u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manipulacija s tahografom, odnosno vožnja bez kartice vozača, utvrđena je i kod jednog mađarskog prijevoznika, za što je pravnoj osobi naplaćena novčana kazna od 10.000,00 kuna, a vozaču je naplaćena novčana kazna 1000 kuna te troškovi postupka 400 kuna.

Rekorder po kazni njemački autoprijevoznik

Hrvatskom prijevozniku nadzorom je utvrđeno da vozač nema sve listiće tahografskog zapisa za 28 dana od dana izvršene kontrole, karticu vozača kao niti potvrde o aktivnosti vozača, nepravilno korištenje mehanizama promjene na tahografskom uređaju te nedovoljni skraćeni tjedni odmor vozača. Pravnoj osobi, odgovornoj osobi i vozaču naplaćene su novčane kazne u iznosu 7500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanskom je prijevozniku utvrđena manipulacija, odnosno da je vozač sakrio, uništio ili na drugi način prikrio potvrde i listiće tahografa za prethodnih 28 dana za što je kažnjen s 11.400,00 kn, a s istom je kaznom zbog upravljanja autobusom na tuđu karticu kažnjen i jedan makedonski prijevoznik.

Tri kosovska autoprijevoznika također su podlegla nadzoru. Kod jednog je utvrđeno manipuliranje s karticama tahografa, dok je kod druga dva nadzorom utvrđeno prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača (manipulacije). "Za kontrolno razdoblje vozač je predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, a uvidom u službene evidencije utvrđeno da je u navedenom razdoblju prelazio državnu granicu RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika", izvijestili su. Jedan je prijevoznik kažnjen s 14.600 kuna, a drugi s 12.600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću kaznu platio je njemački prijevoznik. Nadzorom je utvrđena manipulacija karticama vozača (vozač upravlja autobusom i koristi karticu drugog vozača) te nepravilno korištenje dnevnog odmora. Protiv vozača i pravne osobe izdan je Obavezni prekršajni nalog u iznosu od 19.600 kuna, izvijestili su iz policije.

Dodali su da će nastaviti pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku te i na taj način preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠALJU SVOJE LIJEČNIKE /

Poljaci u šoku nakon stravične tragedije na autocesti A4: 'Otvaramo liniju za najmilije'; Poljski premijer razgovarao s Plenkovićem

Image
ŠALJU SVOJE LIJEČNIKE /

Poljaci u šoku nakon stravične tragedije na autocesti A4: 'Otvaramo liniju za najmilije'; Poljski premijer razgovarao s Plenkovićem

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo