U HRVATSKOJ SE OPET POJAVILE 'NIGERIJSKE PRIJEVARE': / Policija upozorila građane na što trebaju obratiti pozornost

Image

Nakon što je 50-godišnjakinja nasjela na prijevaru i uplatila ukupno 40 tisuća kuna na račun nepoznate osobe u Nigeriji za liječenje sina, varaždinska policija ponovno upozorava građane na tzv.

8.11.2017.
12:11
VOYO logo

Policija je u srijedu priopćila kako joj je 50-godišnja žena prijavila da je lani u listopadu preko društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao liječnik iz SAD-a.

Prevarant iskoristio lakovjernost Varaždinke

Prevarant ili prevarantica iskorištavao je njezinu lakovjernost sve do kolovoza ove godine, uvjeravajući je da mu u više navrata uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtke za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun nepoznate osobe u Nigeriji, a sve zbog liječenja navodno bolesnog sina i otvaranja liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtva je putem bankovnih transakcija ukupno uplatila 40 tisuća kuna, a protiv nepoznate osobe policija podnosi kaznenu prijavu zbog prijevare te nastavlja rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nigerijske prijevare pojavile se još početkom 1990-ih

Policija ponovno poziva građane na oprez zbog tzv. Nigerijskih prijevara, koje su se pojavile početkom 1990-ih godina i kojima se nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka.

Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac, ili da čak dođu u Nigeriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo