Policija otkrila 'zlatnu koku' usred Zagreba!

23.11.2011.
15:45
VOYO logo

Unatoč obećanju gradonačelnika Milana Bandića da će se legalizirati vožnja biciklom kroz centar Zagreba, iz Sindikata biciklista poručuju da policija i dalje provodi represivne akcije i nemilice kažnjava bicikliste.

Iz Sindikata biciklista poslali su opširno priopćenje u kojem prozivaju policiju i gradonačelnika u Zagrebu jer je postalo uobičajeno da se bicikliste kažnjava zbog ''minornih prekršaja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sindikatu biciklista smatraju da policija problem sigurnosti biciklista pokušava riješiti njihovim potpunim uklanjanjem sa zagrebačkih ulica, odnosno obeshrabrivanjem građana da uopće voze bicikl, a sve pod izlikom brige za njihovu sigurnost kao ''najugroženije skupine u prometu''.

''Kontinuiranom represijom i kažnjavanjem 'opće bezopasnih radnji', kao što su vožnja bicikla kolnikom u Jurišićevoj, pažljivo kretanje praznim pločnikom ili pak polagano pedaliranje preko zebre, policija šalje poruku da joj nije stalo ni do čije sigurnosti, nego tek do ciničnog pridržavanja slova zakona i punjenja državnog proračuna preko džepa biciklista'', poručili su iz Sindikata biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sad je vidiš, sad je ne vidiš'

Dodaju i da su takvi postupci policije u potpunosti neprimjereni sve dok u gradu ne postoji adekvatna biciklistička infrastruktura.

''Dokle god biciklističke staze u Zagrebu funkcioniraju po principu 'sad je vidiš, sad je ne vidiš', licemjerno je bicikliste koji se takvih staza ne drže globiti te proglašavati 'neodgovornima' i automatski ih kriviti za svaku nesreću koja im se dogodi, skrivili je oni ili ne'', poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Gregović, predsjednik Sindikata, podsjetio je na nedavno obećanje gradonačelnika Milana Bandića da će grad, u skladu s propisima, legalizirati vožnju biciklom po nekim površinama na koridorima u pješačkoj zoni, ali uz ograničenje brzine na 5 km/h.

''Tražimo da se ukine ovakva kratkovidna praksa kojom se destimulira korištenje bicikla, povećavaju gužve, a samim tim se povećava i mogućnost nesreća'', poručio je Gregović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo