'POLICIJA JE PROMAŠILA NE LOPTU, NEGO CIJELI STADION': / Uhićenik u aferi 'Helikopter' tvrdi da mu je netko smjestio, a evo i zašto

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlasnik trgovine oružja i uhićenik u vojnoj aferi 'Helikopter' tvrdi da je policija sve promašila te da je legalno prodao streljivo Pavloviću

22.11.2019.
12:55
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

"Policija je u ovom slučaju promašila ne loptu, nego stadion. Ja doista jesam prodao 10.000 komada streljiva Mišelu Pavloviću, koji ima dozvolu, i nisam počinio ništa mimo zakona. Radi se o streljivu iz 1983. godine, čiji je životni vijek bio do 1993. godine, i kasnije se može upotrebljavati u streljaštvu, i to na vlastitu odgovornost", rekao je za Jutarnji listBoris Ercegović, jedan od onih kojih se spominje u aferi "Helikopter" koja potresa Hrvatsku vojsku, nakon što je otkriveno da su piloti vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, a policija pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva.

Ercegović je vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom te vlasnik trgovine oružja "Magnum". Prema dosadašnjoj istrazi, kako je ranije danas objavio Jutarnji list, Pavlović je od Ercegovića kupovao municiju i prodavao je vojnim pilotima, bojniku Ivanu Krizmanu i bojniku Zdenku Košutiću, vlasniku autosalona BMW iz Bibinja, Ivici Vlakiću te bivšem dogradonačelniku grada Zadra, Mladenu Bencunu. Mišel Pavlović je za Jutarnji list izjavio kako sve radi legalno i da nije "nikakav švercer oružja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI: /

Trojica pilota helikopterom prevozila švercera oružjem, a dosjetili su se i načina kako da ga sakriju

Image
SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI: /

Trojica pilota helikopterom prevozila švercera oružjem, a dosjetili su se i načina kako da ga sakriju

Cilj je bio ocrniti ga?

Ercegović vjeruje kako se sve nije slučajno dogodilo te da je cilj bio ocrniti ga budući da bi trebao sudjelovati u velikom poslu.

"Mislim da sve ovo nije slučajno, jer trebam sudjelovati u investiciji od 100 milijuna eura vezanoj za vojnu industriju, o čemu zasad ne bih želio govoriti i cilj je bio mene ocrniti. Pilote koji su prijavljeni osobno ne poznajem, ali znam ih po pričama iz krugova ljudi koji se bave streljaštvom. Ja se ozbiljno bavim trgovinom oružjem još od 1992. godine i legalno poslujem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htio bih još napomenuti da termin koji policija i tužiteljstvo koristi, a to je 'oružje vojnog podrijetla' i ne postoji, a i vještačenjem je ustanovljeno da sve ono streljivo koje sam ja prodao Pavloviću nije zabranjeno. Kada bi tome bilo tako, onda bi svi streljački klubovi i stotine tisuća građana bili izloženi progonu zbog posjedovanja takvog streljiva. Pa u predvorju PU zadarske imate zahvalnicu streljačkog kluba policiji na donaciji takve vrste streljiva koje oni koriste u svojim aktivnostima", rekao je Ercegović za Jutarnji list.

Policija ponovno privela jednog od osumnjičenih?

Iz izvora bliskih istrazi Večernji list doznaje da je zadarska policija ponovno privela jednu od osoba osumnjičenih u aferi municija odnosno šverca oružja gdje su trojica pilota helikopterom, prema sumnjama, prevozili osobu osumnjičenu za šverc oružja i pritom je preodjenuli u vojnog pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraga se širi u više smjerova. Surađujemo i s vojnom policijom, a o svemu je obaviješteno i zadarsko pravosuđe koje odlučuje o daljnjim koracima", kazao je izvor blizak istrazi.

Ministar: Nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u petak je na radnom sastanku u Zemuniku rekao kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske te da nevojničko i nestegovno ponašanje treba sankcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i hrvatsku vojsku u cjelini. Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati", rekao je Krstičević u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku gdje je održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vezano za slučaj u Zemuniku, iz Ministarstva obrane izvijestili su da je ministar obrane Damir Krstičević odlučio osnovati povjerenstvo koje će izvijestiti o konkretnim mjerama koje će se poduzeti - od sankcioniranja pojedinaca do odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama", rekao je ministar obrane u Zemuniku.

Radnom sastanku nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila, brigadir Mario Pleša, i zapovjednici postrojbi iz Zemunika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrane će, po završetku rada povjerenstva, o rezultatima iz izvješća informirati javnost.

Također, ministar Krstičević je pipadnicima HRZ-a iz Zemunika zahvalio na angažmanu u protupožarnoj sezoni i hitnom medicinskom prevoženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda: Tražim odgovarajuće sankcije, uključujući nečasni otpust

Na aferu s krijumčarenjem oružja u zadarskoj vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik ponovno se osvrnula i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prilikom posjeta Zadarskoj županiji. "Ustrajem na istrazi i odgovarajućim sankcijama uključujući i nečasni otpust ako se dokaže da se događalo ono o čemu u ovom trenutku su još samo podaci koje treba provjeriti i utvrditi, rekla je predsjednica, javlja HRT.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo