Policija ih kažnjava, građani mlate, ima li kraja muci?

Nakon policijskih akcija po gradovima u kojima je kažnjeno na desetke biciklista, ustanovljeno je da su biciklisti prisiljeni kršiti propise zbog neuređenih staza.

1.10.2011.
13:33
VOYO logo

''Vozila sam se biciklističkom stazom u centru Zagreba. Odjednom je ispred mene 'iskočila' bakica i počela mi mahati da stanem. Zastala sam i tada je počela urlati na mene da 'kuda se ja to vozim', na što sam joj odgovorila da se vozim po biciklističkoj stazi i krenula sam dalje svojim putem, a ona je zamahnula kišobranom kako bi me udarila. Srećom, već sam bila dovoljno udaljena od nje'', prepričala nam je jedna čitateljica svoje nedavno neugodno iskustvo.

Svađe s pješacima su svakodnevne

Dodala je i kako to nije prvi put da je pješaci napadaju za vrijeme vožnje biciklom. Dapače, ističe kako su takvi susreti vrlo česti. To nam potvrđuje i Domagoj, mladić iz Zagreba, koji tvrdi da upravo pješaci predstavljaju najveći problem jer se velik broj njih šeće biciklističkim stazama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gotovo svakodnevno doživim da se pojedina nervozna gospođa ili stariji gospodin izderu na mene zato jer sam im pozvonio da se maknu sa staze za bicikliste'', požalio se.

Podsjetimo, nedavno je u akciji policije kažnjeno na desetke biciklista jer su kršili propise vožnje, a ubrzo nakon toga oglasili su se i iz Sindikata biciklista poručivši da odgovornost za prekršaje velikim dijelom pada na leđa odgovornih gradskih ureda. Naime, uz kronični nedostatak biciklističkih staza po gradovima, problem predstavljaju i postojeće staze. Većina njih loše je uređena, te često počinju usred ničega, a jednako tako i završavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepreke i parkirana vozila nasred staza

Na Facebook profilu Sindikata biciklista članovi svakodnevno objavljuju fotografije raznih prepreka na biciklističkim stazama zbog kojih su prisiljeni kršiti propise. Riječ je o teglama s cvijećem, stupovima, parkiranim automobilima, motorima, a snimljeni su i pojedini predstavnici zakona kako priječe normalan prolazak biciklistima.

Kako biciklističke staze često završavaju na pješačkim prijelazima, a policija vožnju biciklom po 'pješačkom' kažnjava s 300 kuna, biciklisti bi trebali sići s bicikla i odgurati bicikl na drugu stranu ulice. Naravno, većina ih to ne čini i tako riskira kaznu. Sindikat biciklista na tu je temu objavio zanimljiv i ironičan videouradak, koji doslovno opisuje položaj biciklista u gradskom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već smo pisali da je policija pripremila čitav niz kazni za bicikliste, a brojni ljubitelji 'pedaliranja' na forumima i grupama na Facebooku poručuju da se slažu s kaznama za neodgovorne vozače, no ujedno tvrde da bi propise trebalo prilagoditi stvarnom stanju na gradskim prometnicama, jer je 'legalna' vožnja gradom od starta do cilja naprosto nemoguća. Jednako tako postavlja se pitanje ima li smisla putovati biciklom, te na taj način raditi na vlastitom zdravlju, očuvanju prirode i smanjenju sveopćeg stresa zbog gužvi, kad bi gotovo polovicu puta bicikl trebalo gurati da 'vožnja' bude po propisima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109291022006 arti-201109281001006 arti-201109271118006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo