NE KUPUJU, UZIMAJU U NAJAM / Policija dobiva 3000 pancirki, cijena jedne čak 18.000 kn: MUP tvrdi da je dnevni trošak ispod 4 kn

Image
Foto: Damir Špehar/Duško Jaramaz/Pixsell

Amerikanci su 12 tisuća pancirki platili oko 47 milijuna kuna ili oko 3850 kuna po komadu

1.9.2018.
11:24
Damir Špehar/Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Vlada je u četvrtak na sjednici dala suglasnost MUP-u da na teret državnog proračuna u razdoblju od 2019. do 2028. godine preuzme obvezu za sklapanje ugovora za nabavu izrade, najma i održavanja 3000 balističkih zaštitnih prsluka za policajce u ukupnom iznosu od 53,9 milijuna kuna, godišnje po 5,39 milijuna kuna.

Za usporedbu, njujorška je policija 2015. također nabavljala pancirke. New York Post tada je izvijestio da će 12 tisuća pancirki, dakle četiri puta više nego što će dobiti hrvatski policajci, koštati 7,3 milijuna dolara, odnosno oko 600 dolara po komadu, piše Index. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretvorimo li to u kune, Amerikanci su 12 tisuća pancirki platili oko 47 milijuna kuna ili oko 3850 kuna po komadu. Hrvatska će, ponovimo još jednom, tri tisuće pancirki platiti 54 milijuna kuna, ili 18.000 kuna po komadu.

Ministarstvo je provelo postupak javne nabave, a kao najpovoljnija ponuda izabrana je ona tvrtke Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o. ukupne vrijednosti 53.996.430 kuna (s PDV-om).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prema natječaju, u hrvatskom slučaju čak se i ne radi o kupovini, nego o najmu od deset godina tijekom kojeg, također deset godina, vrijedi jamstvo na pancirke. 

''Jamstvo na zaštitni paket mora trajati za cijelo vrijeme trajanja najma i to u realnim uvjetima korištenja balističkog prsluka. U slučaju bilo koje vrste oštećenja u eksploataciji bio kojeg dijela balističkog kompleta uključujući vanjski plašt, balističke pakete i balističku ploču, a koja su nastala kao rezultat redovnog korištenja, korisnik opremu vraća u sjedište MUP-a (Ilica 335, Zagreb) i tada stručna služba MUP-a vrši prijavu kvara izvršitelju. Izvršitelj opremu mora preuzeti na popravak od MUP-a na lokaciji Ilica 335 u Zagrebu u roku od 24 sata od zaprimljene prijave kvara i to bez dodatnih troškova za MUP. Izvršitelj je dužan isporučiti MUP-u zamjensku opremu kod preuzimanja opreme na popravak. Zamjenska oprema mora biti na raspolaganju korisniku sve do povrata popravljene opreme bez dodatnih troškova za MUP", stoji u dokumentaciji javne nabave neprobojnih prsluka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Index zatražio je od MUP-a pojašnjenje kako je moguće da jedna pancirka košta čak 18 tisuća kuna, a odgovor koi su dobili pročitajte u nastavku.

"Radi se o ugovoru kojim je regulirana izrada, najam i održavanje 3000 balističkih prsluka za različite rodove hrvatske policije u ukupnom iznosu od gotovo 54 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od navedenog je iznosa odmah potrebno oduzeti trošak PDV-a u ukupnoj vrijednosti nešto manjoj od 11 milijuna kuna, što znači da je procijenjena vrijednost javne nabave za balističke prsluke bila nešto veća od 43 milijuna kuna.

Na godišnjoj razini to iznosi oko 4,3 milijuna. Dakle, za iznos od 4,3 milijuna kuna nabavljeno je 3000 pancirki godišnje, odnosno nešto više od 1440 kn godišnje po pancirki, odnosno oko 120 kn mjesečno i konačno 3,94 kn dnevno po balističkom prsluku najvišeg stupnja koji je potreban hrvatskoj policiji....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba prijašnje nabave i ove nove nabave jednostavno nije moguća jer se radi o toliko tehnološki naprednijim balističkim prslucima u odnosu na prijašnje nabave. Pojednostavljeno rečeno uspoređivati cijene iz prijašnjih nabava i sadašnje nabave bilo bi kao da se uspoređuje cijena vozila niže klase sa vozilom visoke klase.

Osim same isporuke balističkih prsluka isporučitelj je na sebe preuzeo i obvezu održavanja balističkih prsluka u periodu od 10 godina bez dodatnih troškova za MUP što nije zanemarivo.", dio je odgovora pristilog iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo