POLICAJCI ZBOG KAŠNJENJA PLAĆE ZAPRIJETILI ŠTRAJKOM, MINISTAR MARIĆ: / 'Imamo problema sa sustavom, novac stiže do ponedjeljka'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Do veće opterećenost sustava Centralnog obračuna plaća došlo je zbog toga što se, osim redovnog mjesečnog obračuna plaća, unosio veći broj varijabli u sustav.

7.12.2017.
15:13
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija ZdravkoMarić izjavio je u četvrtak kako su sredstava za plaće zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) osigurana te da će plaću dobiti u petak ili, zbog veće opterećenosti sustava Centralnog obračuna plaća (COP), na čijem se otklanjanju radi, najkasnije u ponedjeljak.

"Likvidnost nije upitna, došlo je do malo jače opterećenosti sustava COP-a. Djelatnici i odgovorni u Fini, zajedno s resorima, poglavito MUP-a i Ministarstva financija, rade naporno cijelu prošlu noć i danas da se to opterećenje smanji i da se sav obračun plaća napravi kako treba", izjavio je Marić poslije sjednice Vlade komentirajući probleme u isplati plaća zbog čega je Sindikat policije čak najavio mogućnost pokretanja industrijskih akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan problem kao i lani

Do veće opterećenost COP-a došlo je zbog toga što se, osim redovnog mjesečnog obračuna plaća, unosio veći broj varijabli u sustav, budući da je za dva posto od 1. prosinca porasla osnovica plaća te da se isplaćuje dar za djecu i radi godišnji obračun plaća.

Dodaje kako je slično, blago kašnjenje bilo i lani te tvrdi da će sve biti isplaćeno onako kako je predviđeno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se sve da plaća bude isplaćena sutra, a ako bude određenog kašnjenja, onda u ponedjeljak. Nadamo se i činimo sve da to bude učinjeno sutra", rekao je Marić.

Sindikat poziva na pokretanje sporova

Sindikat policije priopćio je kako je zaprimio informaciju da će plaća za zaposlenike Ministarstva unutarnjih poslova, koja je trebala biti isplaćena 7. prosinca zbog tehničkih problema u sustavu COP-u kasniti, a problemi su navodno takve prirode da je upitna čak i isplata plaće za petak, 8. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako bi COP trebao biti na korist i uslugu djelatnicima, a ne otežavajuće sredstvo zbog kojeg im plaća kasni te zahtijevaju da se plaća za mjesec studeni isplati najkasnije do petka, 8. prosinca.

"Upozoravamo kako bi bilo koja isplata plaće nakon petka predstavljala izravno kršenje odredbe čl. 36. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i čl. 92. Zakona o radu i jedan je od razloga za najavu štrajk iz čl. 205. Zakona o radu. Stoga možemo najaviti ako plaća ne bude isplaćena do petka kako ćemo biti prisiljeni razmisliti o pokretanju industrijskih akcija zbog neisplate plaće te ujedno i pozvati zaposlenike da pokrenu sporove za isplatu zateznih kamata i naknade eventualno nastalih dodatnih troškova nastalih zbog neisplate plaće", stoji u priopćenju Sindikata policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo