HVALEVRIJEDAN PROJEKT / Pokrenuta inicijativa za uvođenje pop kulture kao školskog predmeta

Image
Foto: Foto: Ljubica Vuković

U priopćenju koje nam je poslao navodi i podatke istraživanja tržišta i javnog mnijenja o toj temi koji pokazuju kako je čak 77 posto osnovnoškolske i 65 posto srednjoškolske djece nazainteresirano za sadržaje pop kulture, glazbe, filma, stripa i književnosti

19.1.2016.
19:21
Foto: Ljubica Vuković
VOYO logo

Publicist, novinar, glazbenik i redatelj Anđelo Jurkas pokrenuo je zanimljivu inicijativu čiji je cilj uvođenje pop kulture kao izbornog predmeta u osnovne i srednje škole.

Jurkas je već održao nekoliko "testnih" predavanja u školama koja su naišla na odlične reakcije kako djece, tako i učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog pokazanog interesa i ranijih iskustava i gostovanja u brojnim srednjim i osnovnim školama po Republici Hrvatskoj zajedno s timom kolega već neko vrijeme radim na sadržaju i realizaciji uvođenja fakultativnog/izbornog predmeta "Pop kultura" i završavanju nastavnog plana za spomenuti predmet. Inicijativa za uvođenje predmeta "Pop kultura" kao izbornog predmeta uskoro će biti predana članovima nacionalnog Kurikuluma te saborskim zastupnicima kao i inicijativa prema nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te je uz konzultacije sa stručnim suradnicima u procesu razrade strategije za uvođenje odnosnog predmeta na nacionalnoj razini u osnovne i srednje škole", objasnio je Anđelo.

U priopćenju koje nam je poslao navodi i podatke istraživanja tržišta i javnog mnijenja o toj temi koji pokazuju kako je čak 77 posto osnovnoškolske i 65 posto srednjoškolske djece nazainteresirano za sadržaje pop kulture, glazbe, filma, stripa i književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, primjetan je neinteres za konzumiranje i selekcioniranje ikakvih kreativnih, bilo filmskih, literarnih, glazbenih stilova, kao i dominacija takozvanog "turbo-folka" među mladima.

"Obzirom da u toj dobi djeca još nemaju dovoljno razvijen kritički moment ni diskurs prema niveliranju ponuđenoga za svjesno ili nesvjesno manipuliranje njihovim znanjem i neznanjem, preporuka je proširiti im horizonte, aktivirati im interesne sfere, zaintrigirati ih, uključiti ih u kreativni proces kako bi sami postali proizvođači pop kulturnih sadržaja a ne bivali smo konzumentima", nudi rješenje Jurkas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo