OPROŠTAJ OD LEGENDE / Pokopan Darko Glavan

Image

Na zagrebačkom Mirogoju okupilo se mnoštvo Glavanovih poklonika, prijatelja, suradnika i članova obitelji. Od njega se govorom oprostio i Zoran Predin.

16.7.2009.
20:45
VOYO logo

ZAGREB - U nazočnosti članova obitelji i rodbine, prijatelja, suradnika, poštovatelja te mnogobrojnih kulturnih i javnih djelatnika, posebice glazbenika, u četvrtak je na Mirogoju pokopan Darko Glavan, vrsni povjesničar umjetnosti i ugledni rock-kritičar.

Od Glavana su se oprostili Branko Franceschi, predsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnosti (HDLU), direktor Croatia Recordsa Siniša Škarica, slovenski glazbenik Zoran Predin te novinar i diplomat Hido Biščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franceschi je istaknuo da je Glavan bio vrstan glazbeni kritičar koji je znao akademski svijet povezati sa svijetom ulice, trga. "Jedan je od rijetkih poznavatelja avangardne i pop-umjetnosti, vrlo tolerantan", rekao je, ističući da ćemo ga pamtiti po iznimnom ljudskim kvalitetama, po značajnim izložbama, po velikom znanju koje je znao dijeliti sa svojim suradnicima iz raznih generacija. "Bio je ambasador naše vizualne umjetnosti", zaključio je Franceschi.

Siniša Škarica je u dirljivom govoru rekao da je Glavanov gubitak danas tužna zbilja. "Kroz 40 godina bavljenja glazbom Darku Glavanu pripada mjesto oca naše pop-kulture. Bio je zanesenjak, vrlo osebujna pojava u našemu medijskom prostoru koju su istodobno resile brojne vrline među kojima na prvome mjestu poštenje i skromnost", istaknuo je Škarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnji Glavanov prijatelj Zoran Predin rekao je da ga drži anđelom čuvarom ili starijim bratom, dodajući kako ih njegova smrt neće rastaviti, kako će uvijek ostati zajedno. "Nosit ćemo te u srcu svi koji te volimo i pjevat ćeš zauvijek u mojim pjesmama", rekao je.

Na pokopu je bio i ministar kulture Božo Biškupić. U Muzeju Mimari, u kojemu je Glavan radio do iznenadne tragične smrti, nešto ranije održana je komemoracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo