'nema toga u gradivu' / Pogledajte koje je pitanje na državnoj maturi razljutilo učenike!

Počela je državna matura za gotovo 20.000 maturanata koji su danas pisali ispiti iz biologije i vjeronauka. Učenike su naljutila teška pitanja iz biologije

6.6.2016.
19:46
VOYO logo

Maturanti su na današnjim testovima morali pokazati što su naučili u protekle četiri godine iz biologije i vjeronauka. 

Dio maturanata smatra da je ispit bio pertežak. Kako navode, neke stvari nikad nisu učili, a jedno pitanje jako ih je razljutilo: Zašto pelikani kada lete u skupinama imaju sporiji puls?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja iz biologije sastavljana su prema novo ispitnom katalogu.

"Po našim saznanjima sve je prošlo regularno bez ikakvih nepravilnosti, one reakcije koje imamo s terena zapravo su pozitivne", istaknula je Ana Franić Božić, glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

219 učenika polagalo je i ispit iz vjeronauka. Bodovi iz tog predmeta gledaju se za upis na teološke fakultete. No, maturanti i dalje malo znaju o drugim religijama pa čak ni da je danas počeo Ramazan.

Vjeronauk je uveden u škole temeljem vatikanskih ugovora. Protivnici ga ne mogu ukinuti niti referendumom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je svakako taj da se tu ne radi o religijskoj kulturi, predmetu kojim bi se učenici upoznavali sa svjetskim religija, možda s naglaskom na katoličanstvo", upozorava Alen Sorić iz Udruge Protagora. 

Učenici tako imaju dva školska sata vjeronauka tjedno, kroz 11 ili 12 godina svog školovanja, a nastava se izvodi pod istim uvjetima kao kod obveznih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo