U baranjskom mjestu Kopačevo u dvorištu obitelji Fica bilo je puno posla radi tradicionalnog kolinja, javlja RTL Danas. "Od malih nogu to radimo, tako smo naučili, svake godine prvu subotu u prosincu pravimo kolinje", rekao je Josip Fica iz Kopačeva.
Ove godine uz poseban oprez, jer iako u Baranji nema afričke svinjske kuge, sve kaže, mora biti u skladu s propisima i pod veterinarskim nadzorom.
Od svinja koje drže za svoje potrebe iskoristit će sve. Meso, mast, ali i kosti, koje ne bacaju nego spremaju za juhu. "Najosnovnije je da imamo lijepe svinje, domaće, uhranjene onako po našoj tradiciji bez koncentrata s domaćom hranom", rekao je Čabo Cickai iz Kopačeva.
Majstore mesare RTL je pitao za recepturu poznatih baranjskih suhomesnatih specijaliteta. "Meso, slanina, začini, prava domaća paprika", otkrio je Ištvan Krištof iz Kopačeva. Najbolja paprika je, kažu, baranjska. Okus mesa za kobasice provjerio je domaćin. Smjesu, potom, spretne ruke brzo su pretvorile u kobasice. Svatko je znao svoj posao i radio što treba, no sve se odvijalo pod budnim okom gospođe Andree.
Susjedi dođu na čvarke
"Ispekla sam im kiflice, pa onda jetrica. Za ručak je meso, krumpir i na kraju navečer večera - sarma", otkrila je Andrea Fica iz Kopačeva.
U njihovu seoskom dvorištu svatko je našao nešto za sebe, a ekipa koja se okupila bila je brojna. Uz obitelj, rodbinu i prijatelje na svinjokolji su uvijek i dobri susjedi. "Dobri susjedi uvijek dođu malo pogledati, na friške čvarke, na lijepe polutke. To je veselje i to je za nas praznik", kaže Mato Cerić iz Kopačeva.
Preživjeli su, kažu, svakakva iskušenja pa vjeruju da će i izazove koji su pred njima.