Kakva godina, takva glazba / Pogledajte gdje je bila najveća glazbena party meka u 2013.!

Kraj godine dobro je obilježiti glazbom. Bez obzira na krizu, bila je ovo sjajna i plodna godina.

31.12.2013.
18:15
VOYO logo

Kakva godina, takva glazba - autor ove stare izreke očito nije imao na umu da u krizi, toliko spominjanoj hrvatskoj situaciji, dobra glazba samo buja, a tu su i neki estradni potezi koji će ostati zapamćeni još dugo.

Jedan od takvih svakako je Severinina turneja, najveća regionalna glazbena karavana koja je ove godine pomaknula dosad skromne hrvatske produkcijske standarde. Nakon što je krajem prošle godine izdala album 'Dobrodošao u klub', Seve se odlučila na turneju o kojoj i danas pričaju svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod ruku je uzela poznatog slovenskog redatelja Tomaža Pandura i napravila neviđeno - 12 nezaboravnih koncerata vidjelo je više od 130.000 ljudi.

2013. bila je zlatna i za Gibonnija. Izdao je svoj prvi album na engleskom jeziku i napravio prvi korak prema pravoj svjetskoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ga je baš zato na domaćim ljestvicama uspješno zamijenio Massimo, vlasnik neupitnog hita godine. Iako službeni podaci još nisu objavljeni, nekako nam se čini da su njegove 'Suze' najizvođenija ovogodišnja domaća pjesma.

Jelena Rozga ove se godine bavila burekom i toplim krafnama, ali nije nadmašila svoju 'Bižuteriju', Colonia je lupala u davno dokazanom dance ritmu, a Hladno pivo, TBF i Elemental su ostali ponosne perjanice domaće urbane glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu samo provjerena imena žarila i palila u godini na izmaku. 2013. je vrijeme nekih novih lica, a mi u moru glazbenih nada izdvajamo sjajnu grupu Silente.

Iako postoje već šest godina, tek su pjesmom 'Terca na tišinu' postali poznato i omiljeno glazbeno ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji debitanata u 2013. im se pridružuju rasplesana Petra Kovačević, ambiciozna Kristina i njezina votka, izvjesni Endi koji se trudi postati hrvatski Justin Bieber i sva sila mladih glazbenika koji tek čekaju svoje pravo vrijeme.

A ono što smo konačno dočekali je Ultra Europe Music Festival. Split je ovog ljeta postao najveća party meka te upravo u prijenosu na RTL Televiziji ugostio najveća imena klupske glazbe, poput Armina Van Buurena i Carla Coxa!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa čedne domaće prebacujemo se na razgolićenu svjetsku glazbenu scenu. Mnogi su primijetili da se inozemna, a pogotovo ona američka estrada, ove godine pretvorila u striptiz show. Glavna zvijezda - neumorna Miley Cyrus.

Nakon što se povijesno osramotila izvijanjem na dodjeli MTV nagrada, nekadašnja teen zvijezda počela se gola penjati po kuglama, oblizivati čekiće i svim silama svijetu pokazati da je gotova s imidžem dobre djevojke iz susjedstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan joj je uspio - Miley je postala jedan od najtraženijih pojmova na Googleu. Zasjenila je ove godine čak i Britney Spears te Lady Gagu, ali ne i najvećeg ovogodišnjeg hitmakera.

Dosad renomirani producent, Pharell je zaslužan za dva najveća ovogodišnja hita - suradnju s Daft Punkom u 'Get Lucky' i 'Blurred Lines' Robina Thickea, po mnogima najbolji ovogodišnji ritam, a tek rijetkima pjesma koja degradira lijepe žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored svih ovih golišavih zvijezda na svjetske top liste probila su se neka nova, odjevena imena. Mlada zvijezda godine, pjevačica Lorde, ima sve - izgled, megahit, pa čak i hrvatsko porijeklo.

Njezin hit 'Royals' nova je vruća stvar, a mlada pjevačica, baš poput Adele prije nekoliko godina, sramežljivo korača prema samom vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lordina generacija ove je godine doživjela popriličan zaokret. Problemi i skandali su zatamnili slavu do ove godine nedodirljivog Justina Biebera i na tron teen zvijezda doveli One Direction, a nove pop zvijezde postali su producenti i DJ-evi. Jedan od njih svakako je i Avicii, zahvaljujući megahitu 'Wake Me Up'.

Dečkima i ostalim konkurentima s vrhova top lista jedna je dama na kraju godine očitala lekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putujući svijetom u sklopu turneje koju je vidio i Zagreb, Beyonce je doslovno preko noći, bez ikakve najave, izdala novi album i podebljala ga s čak 17 novih spotova. Pravi presedan u svijetu pop glazbe.

I tako su na samom kraju godine postavljeni neki novi standardi. U maloj Hrvatskoj Severina, u bijelom svijetu Beyonce, važno je samo da se ide naprijed i pritom ne zaboravlja da je od svih spotova, skandala i dodatnih začina ipak najvažnija - glazba! Dobar glas daleko se čuje, bili vi Beyonce ili tek ulični svirač sa snom. U 2014. s nestrpljenjem čekamo i jedne i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo