PODUZETNIK BIJESAN NA MINISTRA OBRAZOVANJA: / 'Barišić mi je osobno lagao, dijelite ovo... Neka vide da nas ima!'

Image
20.1.2017.
11:29
VOYO logo

Natječaj je, piše Bakić, bio kao pisan za njegovu ligu koja je pokrenula crowdfunding kampanju kako bi se masovno uvela BBC micro:bit tehnologija u hrvatske škole. Cilj je bio prikupiti 60.000 američkih dolara kako bi 360 osnovnih škola i ustanova u Croatian Makers ligi opskrbili BBC micro:bit računalima.

'Ovu kampanju smo pokrenuli jer ne možemo čekati reformu kurikuluma. Djeca imaju pravo na suvremenu edukaciju odmah', stoji u opisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga se javio na natječaj koji je objavilo Ministarstvo, a to je, kaže Bakić, prvi put da se javlja na neki državni natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MZOŠ ih nije kvalificiralo niti među 128

Ministar Barišić je donio odluku da Croatian Makers liga nije kvalificirana niti za ulazak među 128 projekata koje Ministarstvo podupire. Bakić piše kako nitko od tih 128 nije dobio ni blizu maksimalnih bodova, što znači da je Ministarstvo smanjivalo iznose kako bi dali svakome kome su mislili da trebaju dati.

'Moguće je da ima vrjednijih projekata od Croatian Makers lige, ali nekako mi je čudno da nismo ni među 128. Iako recimo Predsjednica RH misli da smo OK; pa imamo njezino visoko pokroviteljstvo. Tako da je jedino tumačenje da nas je netko baš namjerno izbacio. Pitanje je zašto? Možda zato jer pokazujemo što je moguće', napisao je Bakić na Facebooku, a podsjetio je i na raniju situaciju kad je osnovao portal MojPosao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tadašnje je vodstvo HZZ-a od tadašnjeg ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića zatražilo da zabrani MojPosao jer 'ilegalno konkurira HZZ-u na tržištu rada'. Ministar je MojPosao ipak podržao, a Bakić piše da je i u tom slučaju problem bio jer je njegov projekt pokazao koliko se može, a koliko HZZ slabo radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Novca u školstvu ima, samo je važno kako se koristi'

U svom Facebook statusu poduzetnik Bakić dodaje da nije istina da u školstvu novca nema, već je problem u načinu njegova korištenja. Navodi neke od razloga koje im je Ministarstvo usmeno navelo za odbijanje.

'Izgubili smo bodove jer:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nemamo uključene volontere u projekt (recimo ja sam volonter 12 sati dnevno, a što je sa svima nastavnicima)

- Nismo imali ranijih bespovratnih potpora (što je s našim milijunima uloženima u Ligu?)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nismo dovoljno jasno pojasnili IRIM-ove dosadašnje projekte (možda smo debilčeki u pisanju projekata, vjerujem da nismo, ali imamo nevjerojatno informativan web)

- Nismo dovoljno dobro dokazali operativne i organizacijske kapacitete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nisu jasno opisana natjecanja i edukacije za učenike koji će prethoditi natjecanju

- Nema uspostavljeno partnerstvo s jednicom lokalne i regionalne samouprave (Imamo potpisane ugovore sa 360 škola i udruga)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Opis korisnika (ciljna skupina) preopćenit. Odabir učenika u projektu nije dovoljno transparentan

- Ocijenjen je kao održiv, ali ne i kako će se osigurati financijska održivost nakon što projekt završi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nije jasno opisano koliko dugo će trajati edukacija, pa se ne zna je li realan trošak

- Korisnici su opća populacija, dobili bismo više bodova da smo uključili nacionalna manjine, učenike s posebnim potrebama itd. Pretpostavljaju da u prosječnom razredu postoje sve skupine, ali treba jasnije navesti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Reforma školstva ne može uspjeti ako je radi MZOŠ'

Bakić kaže da je ministra Barišića susreo na jednom prijemu i osobno ga zamolio da pogleda e-mail koji mu je poslao. Iako se obećao javiti, to nikad nije učinio.

'Eto zato reforma školstva ne može uspjeti ako je radi MZOŠ, a mi ćemo hakirati sustav i isporučiti djeci ono što trebaju, roditeljima i društvu. Ne zaboravite, naš cilj je da iduće godine SVAKO dijete u 7. razredu dobije BBC micro:bit. Naša procjena je da će tu biti svakakvih opstrukcija. Pa evo ovo je kratka obavijest ako i kad se to dogodi, zašto. Umjesto da nas iskoriste kao stvarni izvozni proizvod, globalno smo konkurentni. Ali valjda se netko boji ovoga što pokazujemo da je moguće. A AKO MISLITE DA OVO NIJE U REDU, niže u komentaru su i kontakti u MZOŠ-u pa pošaljite im svoje mišljenje, na više adresa ... neka vide da nas ima! I dijelite ovo ...', zaključuje Nenad Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo