PODUZETNICI DANAS IMAJU PROSVJED U CENTRU ZAGREBA, POZVALI I GRAĐANE: /

'Ne potičemo na neposluh i kršenje mjera'

Image

'Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanje.

3.2.2021.
8:10
VOYO logo

Udruga Glas poduzetnika (UGP) organizira danas u 10 sati prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog, kako navode, neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Pozvali su poduzetnike, obrtnike, zaposlenike, ali i građane da im se pridruže.

"Dosta nam je nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize, dosta nam je najvećih poreza u Europskoj uniji, dosta nam je dvostrukih mjerila i dosta nam je diskriminatornih odluka. Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanje. Smatramo da imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada Republike Hrvatske konačno posluša stručnjake i poduzetnike", ističu u svom pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUJAS OTKRIO ŠTO UGOSTITELJI PLANIRAJU: /

'Opcije su jasne. Moguć je kreativniji način građanskog neposluha...'

Image
BUJAS OTKRIO ŠTO UGOSTITELJI PLANIRAJU: /

'Opcije su jasne. Moguć je kreativniji način građanskog neposluha...'

Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas gostovao je u utorak navečer, u Pressingu N1 televizije gdje je objasnio svoje zahtjeve prema Vladi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo da se prestanu diskriminirati jedni u odnosu na druge i da se krene s postupnim otvaranjem s obzirom na epidemiološku situaciju. Ako ćemo biti zatvoreni, neka stave na stol konkretna obeštećenja pa onda možemo pričati o tom planu. Takav plan nikad nismo vidjeli, tražimo ga od prvog dana. Tražimo i da se pokriju fiksni troškovi svima onima koji imaju pad 60 posto i više. Dakle, ne samo onima koji su zatvoreni nego koji su iz istog razloga u problemima, a to su potezi Vlade i pandemija. Vlada nije kriva za pandemiju, ali je odgovorna za menadžiranje iste. Tražimo da se ubrza proces covid kredita s 0,25 posto povoljnom kamatnom stopom.”

Zašto kafići ne smiju prodavati kavu za van?

Bujas je nekoliko dana ranije za RTL istaknuo i kako je nelogično da svi mogu prodavati kavu za van osim kafića.

"Nelogično je da možete kupiti kavu u pekari, trgovačkom centru i restoranu. I ljudi iz restorana se s time slažu, da se jedna takva nepravda odmah ispravi. To je trebao biti minimum koji se trebao napraviti", rekao je Bujas.

'Mi ne potičemo kršenje mjera'

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin, u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog", osvrnuo se na izjavu Andreja Plenkovića koji je rekao da potiču na neposluh i kršenje mjera. Poručio je premijeru da ga može btii sram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne potičemo na kršenje mjera, cijelo vrijeme se držimo epidemioloških mjera i poštujemo sve uredbe koje je Stožer donio. Vezano za današnju akciju više puta smo naglasili svim našim članovima i ljudima koji će doći, da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama koje će davati da budu iskreni, ali korektni", rekao je.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je Vladi jasno da postoji nezadovoljstvo i bijes poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike, i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći", poručio je Aladrović dodajući da su brojne mjere Glasa poduzetnika prihvatili.

Aladrović: 'Imamo izdašne ekonomske mjere'

Ne slaže se s tvrdnjom da je prosvjed u ovom trenutku potreban. Smatra da se na ovaj način zdravlje stavlja na drugo, a ekonomiju na prvo mjesto.

"Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo održati još određene broj dana da bismo otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali", upitao je. Aladrović je naglasio kako se pažljivo odmjerava svaka mjera da bi zadovoljila epidemiološke standarde, ali da ne ugrožava ekonomiju.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo