KORONAMJERE / Poduzetnici očekuju Vladine subvencije do kraja godine, ali morat će dokazati pad prihoda od najmanje 40 posto

Uključivši u mjere dobavljače zatvorenih djelatnosti, iz Vlade kažu da su pokrili sve one kojima je pomoć potrebna

5.12.2020.
7:00
VOYO logo

Dok su ugostiteljski objekti zatvoreni, čaša nije napola puna ni njihovim opskrbljivačima. Davorova craft pivovara sada nema za koga proizvoditi.

"Naravno, kada zatvorite kafiće, male, nezavisne pivovare nemaju gdje plasirati svoje proizvode i direktno utječete na prodaju cijelog jednog proizvodnog sektora koji zadnjih pet godina bilježi izniman rast", kazao je vlasnik craft pivovare Davor Simičić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posla nemaju, promet pada i do 90 posto, ali u priči o mjerama za pomoć ih nije bilo. No, Vlada je ipak pokazala da ih nije zaboravila.

"Mi smo u pregovorima s asocijacijama poslodavaca dobili čitav niz prijedloga i jedan od prijedloga je bio da uključimo te možda u cijeloj ekonomiji možda ne toliko velike sektore, ali one sektore i mini djelatnosti, odnosno djelatnosti manjeg obujma koji ovise o svima onima kojima je obustavljen rad", potvrdio je ministra rada, mirovinskog sustava Josip Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će dobavljači restorana, kafića, sportskih i rekreacijskih centara, industrije igara na sreću, organizatora svadbi i ostalih zatvorenih djelatnosti moći aplicirati za pomoć svojim radnicima ovisno o padu prihoda u odnosu na lanjski prosinac.

Oni koji dokažu pad prometa od 40 posto dobit će 2000 kuna po radniku. Za 45 posto lošije poslovanje, subvencija plaća će biti 2500 kn, za 50 posto još 500 kuna više. Oni s padom prometa od 60 posto i više, dobit će 4000 kuna po radniku. Osim pada prometa, morat će dokazati i poslovnu povezanost sa zatvorenim subjektima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se povećati broj onih koji su već aplicirali za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima i skraćenje radnog vremena od listopada do kraja godine.

"Ako smo imali za listopad 26.000 zahtjeva, onda moramo tu nekakvu procjenu još nadodati na taj dio. Očekujemo do 30ak tisuća ukupno zahtjeva", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time će ukupan trošak sanacije gospodarske štete pandemije prijeći osam milijardi kuna. No, za poduzetnike je privođenje godine kraju tek dio problema. U normalnim uvjetima gubitke u siječnju i veljači pokrivali bi odličnim poslovanjem u prosincu.

"Prvi mjesec je inače uvijek bio najlošiji i u maloprodaji i u svemu, tako da, iskreno, ne znam što nas čeka", rekao je Simičić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko bude potrebe, a u ovom trenutku predviđamo da će postojati potreba i za početak godine, mi ćemo sukladno tome i reagirati", ustvrdio je Aladrović. 

Uključivši u mjere dobavljače zatvorenih djelatnosti, iz Vlade kažu da su pokrili sve one kojima je pomoć potrebna. No, demantiraju ih samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni koji kažu da su dobili potpore samo za prva tri mjeseca epidemije i nakon toga više ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo