UPRAVO POTVRĐENO / Podignuta optužnica protiv šefa HEP-a Frane Barbarića zbog bespravne gradnje na otoku Hvaru

Image
Foto: Milan Sabic, Neva Zganec/PIXSELL

Općinski sud u Splitu tijekom dana je odbio Barbarićevu žalbu koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno sagrađene vile na Hvaru

1.12.2023.
16:44
Milan Sabic, Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića zbog kaznenog djela protupravne gradnje.

"Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine, na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu", stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da se Barbariću stavlja na teret da je tako izgradio stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat), građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom), preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu, kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište, kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Image
POSLAO PRIOPĆENJE /

Frane Barbarić nakon odluke Upravnog suda: 'Sam ću srušiti kuću i podmiriti troškove. Uložit ću i žalbu'

Image
POSLAO PRIOPĆENJE /

Frane Barbarić nakon odluke Upravnog suda: 'Sam ću srušiti kuću i podmiriti troškove. Uložit ću i žalbu'

Podsjetimo, Općinski sud u Splitu tijekom dana je odbio Barbarićevu žalbu koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno sagrađene vile na Hvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, splitski tužitelji ne dvoje da Barbarićeva bespravno građena vila s bazenom na otoku Hvaru, koju je podigao na zemljištu uz more, udaljenom dvadesetak kilometara od Jelse spada pod kazneno djelo. Nije svaka bespravna gradnja u kaznenoj zoni, no Državni inspektorat smatra da Barbarićeva je pa je protiv njega podnesena kaznena prijava.

Barbarić se oglušio na rješenja građevinskih inspektora i nije platio čak tri novčane kazne koje su mu stigle u iznosu od gotovo 30.000 eura. Posljednju kaznu dobio je ovaj tjedan, a ako u roku od osam dana otkad je zaprimi ne krene sam u rušenje bespravno izgrađene vile, država će sama srušiti građevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef HEP-a i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a se ranije tijekom dana oglasio priopćenjem u kojem tvrdi kako su mediji mjesecima iznosili netočne informacije oko njegove kuće na otoku.

"Od prvog dana kada je pokrenut postupak od strane Državnog inspektorata vezan uz moju obiteljsku kuću aktivno sam sudjelovao u svim postupcima te sam odmah rekao da ću ako se sudskom odlukom utvrdi da je rješenje Državnog inspektorata točno, sam srušiti kuću. Usprkos činjenici da se u svim medijima tema postupka koji se vodi između mene i Državnog inspektorata pojavljuje kao udarna vijest, niti u jednom trenutku nisam želio javno istupati kako bih izbjegao bilo kakve napade da kao predsjednik uprave državnog poduzeća utječem na rad suda", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako svaki građanin ima pravo na korištenje svih pravnih sredstava kako bi se obranio i zaštitio svoje interese, a da su pojedini mediji zadnjih mjeseci prekršili granicu i ciljano izvještavali tako da se vrši dodatan pritisak na pravosuđe.

Još jednom je poručio da će poštovati današnju presudu Upravnog suda u Splitu u kojoj je sud ocijenio da se u konkretnom slučaju ne radi o rekonstrukciji, te najavio da će srušiti objekt o svom trošku i podmiriti sve vezane troškove uz to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će uložiti žalbu Visokom upravnom sudu i u slučaju presude u njegovu korist tražit će naknadu za rušenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Nije sporna samo bespravna Barbarićeva vila, sad češljaju i kako je dobio struju. Grbin ispalio: 'Pa bog te mazo...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo