Trgovina glasovima / Podignuta optužnica protiv dvojca koji je Hrvate poticao da 'postanu Mađari'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dvoje optuženih se tereti za podmićivanje birača, mahom slabijeg socijalnog statusa, s baranjskog područja

8.5.2017.
16:05
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Lani je u kolovozu, u tek četiri dana, Hrvatska dobila čak 89 novih Mađara, a 74 od njih u Osječko-baranjskoj županiji. Na potez traženja mađarskog državljanstva odlučio se velik broj ljudi s baranjskog područja, mahom slabijeg socijalnog statusa, nakon što su ih obilazili poslanici jednog kandidata za Sabor mađarske nacionalne manjine, Roberta Jankovicsa, kako bi ih uvjerili da se upišu kao Mađari i glasaju za tog kandidata, piše Net.hr.

Na kraju je protiv Atile Sako (44) i Gordane Muse-Balaš (55) podignuta i optužnica u kojoj ih se tereti za podmićivanje birača, dok se Musu-Balaš dodatno tereti i za prijetnje izrečene jednoj gospođi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> DIP odbacio prigovor Saveza mađarskih udruga na izbor Jankovicsa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza svega stoji borba za prevlast dvije frakcije Mađara u Hrvatskoj za mjesto u Saboru. Jankovics, koji je naposlijetku drugu frakciju pobijedio i ušao u Sabor,  te je optužbe odbacio. Naime iako je istragom utvrđeno da je došlo do nepravilnosti pri glasanju, nije dokazano da je Jankovics bio povezan s time. Čini se da je i velik broj tih "novopečenih Mađara" odlučio ne izaći na izbore kada su shvatili u kakvu su igru uvučeni podsjeća Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo