završeni izvidi / Podignut optužni prijedlog protiv ravnatelja sisačke bolnice zbog slučaja dvaju starica u istom krevetu

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva kaže i da su o slučaju obavijestili Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatska komora medicinskih sestara, DORH te Agenciju za zaštitu osobnih podataka

10.5.2023.
9:37
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva završilo je izvide u sisačkoj bolnici nakon što se u medijima proširila fotografija dvije starice zgurane u jedan krevet. Jedna je žena kasnije i preminula.

Kažu da je podignut optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak (OB Sisak) i Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obaviješteno je i Upravno vijeće OB Sisak koji će o utvrđenom nalazu zdravstveno – inspekcijskog nadzora poduzeti eventualne mjere sukladno svojim ovlastima, dodaju.

Ističu i da je u međuvremenu zaprimljena obavijest ravnatelja Opće bolnice Sisak o naknadno poduzetim mjerama u vidu razrješenja dužnosti voditelja OHBP-a te o prijedlogu mjere koja će biti izrečena i medicinskoj sestri koja je na trijaži navedenog dana, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila obje pacijentice na isti ležaj, tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i da su o utvrđenome obaviještene: Hrvatska liječnička komora – Povjerenstvo za stručna pitanja i Povjerenstvo za etiku i deontologiju zbog nepravodobnog poduzimanja mjera s ciljem preveniranja navedenog događaja; Hrvatska komora medicinskih sestara - Povjerenstvo za etiku zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentice; Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zbog sumnje na počinjenje neovlaštenog slikanja iz članka 144 Kaznenog zakona te Agencija za zaštitu osobnih podataka radi povrede GDPR-a pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo