dobro je znati / Podaci HZMO-a potvrdili da nikada u povijesti nismo trošili više na mirovine bivših zastupnika

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutna situacija vjerojatno je produkt odlaska u mirovinu osoba koje su pravo na povlaštenu ostvarile prema nekim starim zakonima te im se to priznaje i dan-danas

20.11.2017.
10:25
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč tomu što su povlaštene mirovine ukinute još prije nekoliko godina, tek se nedavno to vruće pitanje počelo stišavati. No, i dalje raste broj onih koji su ostvarili pravo na njih po zakonima koji su vrijedili prije ukidanja, ali isto tako rastu i iznosi mirovina koji im se isplaćuju.

Upravo su podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) otkrili da nikada u povijesti nismo trošili više na mirovine bivših zastupnika, ali i nekolicine drugih dužnosnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednje dostupnim takvim podacima, pokazuje se da takve mirovine prima 650 osoba te da u prosjeku iznose 9561,30 kuna što bi značilo da samo za tu stavku Hrvatska godišnje iz proračuna odvaja oko sedamdeset miljuna kuna! Usporedbe radi, početkom 2003. godine saborske mirovine primalo je 270 osoba za što je izdvajano nešto više od trećine današnjeg iznosa.

Trenutna situacija vjerojatno je produkt odlaska u mirovinu osoba koje su pravo na povlaštenu ostvarile prema nekim starim zakonima te im se to priznaje i dan-danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio povlaštenih mirovina bivših saborskih zastupnika i drugih državnih dužnosnika ulazi u razred mirovina većih od 8.000 kuna koje ostvaruje njih gotovo 500. Samo šest bivših zastupnika nalazi se među onima koji primaju mirovinu u rasponu od 4.000 do 5.000 kuna, a i pravilnije bi bilo reći da se radi o zastupnicama jer je riječ o njih pet i tek jednom zastupniku u toj najnižoj kategoriji povlaštenih mirovina, piše u analitičkim podacima HZMO-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo