POČINJU S KAŽNJAVANJEM AKO NE NOSITE MASKU, NAJSTROŽE JE U ZAGREBU: / 'Koronaredari od sutra počinju s radom'

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Damir Trut objasnio je kako će od sutra u ugostiteljskim objektima koronaredari paziti na pridržavanje epidemioloških mjera

13.10.2020.
19:22
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Prvi je dan strožih jesenskih mjera u borbi protiv korone, a što se tiče obaveznog nošenja maski najstrože mjere su u Zagrebu. Dok su drugdje tek preporuka na otvorenom, u metropoli su obveza tamo gdje nije moguće osigurati razmak. S novim mjerama traži se odgovornije ponašanje građanki i građana, o postavlja se pitanje što ako se ne budu poštivale i stižu li koronaredari.

"Koronaredari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a", objasnio je za RTL pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači - svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog koronaredara", kazao je Trut.

Image
NOVA PRAVILA: /

Gosti masku nose sve do stola, covid-redari mjere temperaturu, nema podija...; Ugostitelji: 'Možemo i zatvoriti...'

Image
NOVA PRAVILA: /

Gosti masku nose sve do stola, covid-redari mjere temperaturu, nema podija...; Ugostitelji: 'Možemo i zatvoriti...'

Kazne za nenošenje maske

Što se tiče sadašnje situacije na terenu, s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je "uredna". "I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, što se odnosi na nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da kazni nije bilo, nego samo usmenih upozorenja. Objasnio je da "kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite". Istaknuo je da "postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske".

Tko je odgovoran

"Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili ako ne nose zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine - kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kažnjavanja fizičkih osoba, Trut je kazao da '"sada u ovome trenutku o tome nije raspravljano".

"Prije svega, sve ovo nije radi kažnjavanja, sve ovo radimo radi edukacije i podizanja odgovornosti svih nas da se ponašamo onako kako se trebamo ponašati sukladno epidemiološkim preporukama i da zaštitimo jedni druge. Kazne nisu cilj i niti u jednom trenutku nam nisu bile cilj, nego potaknuti građanstvo da se ponaša sukladno epidemiološkim preporukama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo